Column: zeepbel in het duurzaamheidsthema
Privé heeft het mijn aandacht omdat ik een niet te grote voetafdruk wil achterlaten en zakelijk omdat de waarderingen rond het thema duurzaamheid financiële kansen bieden.
Op deze plek haalde ik op 4 juni het aandeel Beyond Meat aan, een bedrijf dat vleesvervangers maakt. Vlees eten is schadelijk voor het milieu en steeds meer mensen beginnen zich dat te realiseren.
Dit lijkt op eind jaren negentig toen steeds meer mensen doorkregen dat het internet geen tijdelijke hype was maar daadwerkelijk voor altijd de wereld ging veranderen.
Het massaal kopen van internetaandelen zorgde ervoor dat de waardering van internetaandelen de spuigaten uitliep. Zelfs een pareltje als Amazon, met een gezond bedrijfsmodel, werd tot dusdanige hoogte gebracht dat het uiteindelijk met 92% onderuit ging.
Vleesvervangers of dode kuikentjes
In de betreffende column schreef ik dat er straks meerdere partijen zijn die vleesvervangers maken en dat beleggers knettergek zijn dat ze aandelen kopen in Beyond Meat. Als alternatief tipte ik Marel, dat net een notering had gekregen in Amsterdam. Marel maakt machines om kuikentjes dood te maken. Een maand later was Beyond Meat 136% gestegen en Marel een paar procent.
Uiteindelijk barstte de zeepbel rond Beyond Meat en het aandeel staat inmiddels 23% lager sinds ik zei dat beleggers eraf moeten blijven. Marel staat 17,3% hoger.
Niemand wil kolen financieren
Met beleggen is het altijd zo geweest dat als er veel kapitaal naar een sector stroomt de rendementen laag zijn en als er weinig kapitaal naar een sector stroomt juist hoog.
Op dit moment worden complete sectoren uit de financiële wereld getrokken. Neem kolen. Peabody, het grootste kolenbedrijf ter wereld, is zeer winstgevend en heeft minimale schulden. In de afgelopen weken wilde het Amerikaanse bedrijf profiteren van de sterk gedaalde rente in de Verenigde Staten.
De herfinanciering mislukte: niemand wil het bedrijf financieren. Elk obligatiefonds gaf aan dat het bedrijf niet duurzaam was.
De grote vraag is: wie gaat er nog geld in kolen stopen? Het zullen ook niet de hedgefondsen zijn of de private equity. Pensioenfondsen die geld naar deze partijen brengen, willen allemaal niets met kolen te maken hebben.
Excessieve koersstijgingen
Harris Kupperman, oprichter en president van Praetorian Capital definiëert ESG als ‘Excess Stock Price Growth’. Kolen zijn nog jaren nodig. Met al dat geld dat wegtrekt zal het kapitaal dat achterblijft zorgen voor excessieve koersstijgingen in de komende jaren.