Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 5 nov 2019 16:30

Column: we are gonna party like it’s 1999!

0 0 Leestijd ongeveer

Wat ik deze week allemaal aan u ga vertellen, daar is geen bewijs voor. Het is slechts een gevoel dat ik heb.

Ik denk dat Donald Trump de volgende verkiezingen wil winnen. In het verleden was het vaak zo dat als de beurskoersen in elkaar donderden een president niet werd verkozen en mochten de beurskoersen stijgen, dan was de herverkiezing reëel. Het belangrijkste voor Trump zijn de beurskoersen.

Ik denk dat de strategie van Trump is dat hij eerst onrust gaat zaaien met als doel dat de Amerikaanse Fed in actie komt. Wanneer de Fed in actie is gekomen, dan gaat hij vervolgens een mooie deal met de Chinezen sluiten.

Trump was het afgelopen jaar lekker bezig op Twitter. Hij verweet de Chinezen van alles en nog wat en introduceerde importheffingen op honderden miljarden dollars aan Chinese producten. De onzekerheid liep vervolgens zo hoog op dat de Fed niet één, niet twee, maar drie keer de rente moest verlagen. Daarnaast begon de Fed ook weer met het verlengen van de balans. Amerikaanse banken vertrouwden elkaar niet meer en moesten daarom geld aannemen van de Fed.

Renteverlagingen en PMI

Wereldwijd deden centrale banken hetzelfde. Er waren meer dan vijftig renteverlagingen. Onderzoek van Bloomberg laat zien dat elke keer in het verleden dat centrale banken zo vaak de rente verlaagden de wereldwijde PMI, de leidende indicator voor de industrie, negen maanden later sterk aantrekt. En dan is de Quantitative Easing van de Fed en de ECB nog niet eens meegeteld.

De Amerikaanse verkiezingen zijn over twaalf maanden en als de wereldeconomie en Amerikaanse economie over negen maanden booming zijn dan is het ideaal voor Trump.

Trump timet deal met China

De S&P500 is inmiddels elke dag een nieuw all-time high aan het aantikken, want in het plan van Trump is het nu tijd voor het sluiten van een deal met China. De wereldwijde onzekerheid gaat weg en we hebben een jaar als 1999 voor de boeg.

Het jaar ervoor, 1998, en 2019 zijn de enige jaren sinds de oprichting van de Fed in 1913 dat de rente is verlaagd terwijl aandelen op een all-time high stonden.

In 1982 bracht Prince het nummer 1999 uit. Uiteindelijk had hij gelijk: 1999 werd een enorm feestjaar. Amerikaanse technologie-aandelen stegen in dat jaar met meer dan 100%. Prince zingt in het nummer: ‘They say two thousand zero, zero, party over, oops, out of time!’ Bij het begin van de 21ste eeuw begon nu al een van de beroemdste crashes in aandelen. De Nasdaq ging vervolgens met bijna 90% onderuit.

We gaan zien hoe gek, hoe wild het feestje gaat worden wanneer president Trump gaat aankondigen dat hij een deal met de Chinezen heeft gesloten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!