Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Koen Lauwers, 5 nov 2019 12:58

Rio Tinto lijkt het ergste te hebben gehad

0 0 Leestijd ongeveer

Op de jaarlijkse Capital Markets Day van Rio Tinto bleek dat de mijnbouwer de moeilijke marktomstandigheden nog niet overwonnen heeft. Wel zijn er wat lichtpuntjes.

Door tegenvallende weersomstandigheden en operationele problemen moest Rio Tinto dit jaar de productieprognose voor ijzererts tot drie keer toe verlagen. Het derde kwartaal liet al wat verbetering zien, met op kwartaalbasis een 10% hogere output. Voor 2019 wordt nu op 320 tot 330 miljoen ton gerekend. Om nieuwe vertragingen tot een minimum te beperken, wordt de infrastructuur in de Pilbara-productieregio gemoderniseerd.

Rio Tinto had op de jaarlijkse Capital Markets Day nog meer goed nieuws in petto voor beleggers: in 2020 kan de verscheepte hoeveelheid ijzererts opnieuw met 5% groeien. Rio streeft op termijn naar een output van 360 miljoen ton, waarmee het de grootste producent ter wereld zou worden. De in aanbouw zijnde Koodaideri-mijn in West-Australië moet dit mogelijk maken. Deze wordt in 2022 operationeel.

IJzererts genormaliseerd

Ook de productie van andere aanbieders bleef om uiteenlopende redenen achter bij de verwachtingen, waardoor de ijzerertsprijs in juli met $125 per ton het hoogste peil in vijf jaar tijd bereikte. De voorbije maanden is het aanbod echter genormaliseerd. Vorige week stond de prijs van een ton ijzererts op $85. Maar ook op dit prijsniveau blijft de grondstof met totale productiekosten van $14 tot $15 per ton erg winstgevend voor Rio Tinto.

De aluminiumactiviteit van Rio Tinto kampt met erg hoge energiekosten. Tegelijk was het metaal in bijna drie jaar niet meer zo goedkoop. Rio zal zich de komende tijd beraden op de toekomst van de drie Australische smelters. De groep werkt ook aan een nieuw mijnplan voor Oyu Tolgoi in Mongolië. De bouw van deze ondergrondse kopermijn heeft heel wat vertraging opgelopen en ook de kosten liggen fors hoger dan oorspronkelijk begroot. Halfweg 2020 komt Rio met nieuwe prognoses voor de mijn. Onder invloed van de ontwikkelingen in de handelsoorlog kan de industriële activiteit verder dalen. Dit zou ook de ijzerertsprijs verder onder druk zetten.

Dividend en koers Rio Tinto

Gezien het hoge dividendrendement (6,2%) en de vrij lage koers mag Rio Tinto in portefeuille blijven. Voor nieuwe aankopen is het echter nog te vroeg. Ik handhaaf het houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!