Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Peter Schutte, 4 nov 2019 11:40

PostNL bezorgt beleggers flinke domper

0 0 Leestijd ongeveer

De toch al zo beweeglijke koers van PostNL kreeg een tik door tegenvallende prestaties over het derde kwartaal. De grootste tegenvaller zit in de pakketbezorging.

PostNL boekte over het derde kwartaal een omzetdaling van €2 mln tot €636 mln. De gemiddelde analistenverwachting lag op €657 mln. Krimp bij post werd onvoldoende gecompenseerd door de pakketdienst. Het onderliggende cash bedrijfsresultaat steeg van €23 mln naar €25 mln. Dat is ook flink minder dan de €27 mln waar de markt op rekende.

Pijn bij pakketten

PostNL vervoerde in de verslagperiode 11% meer pakketten. Daarmee zien we een duidelijke terugval in de groei. Bepaalde segmenten als mode en elektronica blijven achter. In het eerste kwartaal bedroeg de volumegroei bij de pakketten nog 16%. Het bedrijf heeft een gemiddelde jaarlijkse groeidoelstelling voor de periode tot 2022 van 14%. Dit jaar zal de groei van het aantal pakketten blijven steken op 13%.

Dit heeft ook gevolgen voor de marge. Ondanks de volumegroei daalde het onderliggende cash bedrijfsresultaat bij de pakketten met €1 mln tot €27 mln. Dat impliceert een marge van 6,7%, een terugval van 80 basispunten vergeleken met een jaar terug. De winstgevendheid van de pakketbezorging blijft al langere tijd achter bij de volumegroei. Hoge loonkosten en grote concurrentie lijken de belangrijkste boosdoeners. PostNL gaat voor geheel het jaar nu uit van een marge van 7%, tegen een eerdere verwachting van 7,5-9,5%.

De postvolumes daalden in het derde kwartaal met 10,6%, meer dan in voorgaande kwartalen. PostNL verloor circa 3% van de volumes aan de grote concurrent Sandd, die het nu ingelijfd heeft. De omzet bij de postbezorging daalde met 8% tot €342 mln, terwijl het onderliggende resultaat met €1 mln verbeterde tot break-even.

Koers van PostNL krijgt een tik, advies blijft in stand

PostNL houdt ondanks het zwakke kwartaal vast aan de jaarprognose van een onderliggend cash bedrijfsresultaat van €170-200 mln. De acquisitie van Sandd zal daar €15-25 mln van afsnoepen. De koers van PostNL kreeg een tik maar voor beleggers met een wat langere horizon blijf ik wel bij het koopadvies. Dat is vooral gebaseerd op de lage k/w van 7,5 en hervatting van de dividendstroom vanaf 2021.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!