Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Interview Harriët Verbeek, 2 nov 2019 09:00

Belegger van de Week: Hans Beekman

0 0 Leestijd ongeveer

Hans Beekman (74) beheert twaalf beleggingsportefeuilles, twee voor zichzelf en tien voor familieleden. In de loop der jaren heeft hij behoorlijke winsten behaald. Niets is stimulerender dan succes, vindt hij.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Begin jaren tachtig werd ik lid van de beleggingsclub Effectief, waarvan ik nu voorzitter ben. In 1984 hadden wij iemand van de optiebeurs uit Amsterdam uitgenodigd om uitleg te geven over de werking van calls en puts en zijn verhaal sprak mij bijzonder aan. Kort daarna kreeg ik van de andere leden het mandaat om tijdens de drie zomermaanden de beleggingen voor Effectief te doen. Zij stelden vier keer duizend gulden beschikbaar voor transacties en dat bedrag heb ik in call- en putopties geïnvesteerd. Dat werd een groot succes en ik dacht: ik moet dit met een groter bedrag voor mezelf gaan doen. Dat leverde in korte tijd zo’n dikke winst op dat ik een zeilbootje kon kopen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘In 2002 ben ik gestopt met werken, ik was toen 56 jaar en had als zelfstandig ondernemer ook een beleggingsportefeuille die voor mijn pensioeninkomsten moet zorgen. Ik heb dus een privé-portefeuille en een pensioenportefeuille en doe ook de beleggingen voor mijn zoon, dochter, zes kleinkinderen en schoonfamilie. In totaal beheer ik twaalf portefeuilles. Ik vind het leuk om te doen.’

 Wat was uw grootste succes?

‘Ik heb geluk gehad. In 1999 en 2006 – net voor de crisis in 2000 en in 2008 – heb ik winst genomen en kon ik twee keer een grotere zeilboot kopen. Mijn ene hobby (zeilen) kost veel geld, maar mijn andere hobby (beleggen) levert veel geld op. Een uitgesproken succes heb ik niet, ik beleg gespreid en er springt geen specifiek aandeel uit.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Vorig jaar, in het laatste kwartaal, ging de AEX fors naar beneden, van 560 naar 480 punten. Ik kan nog steeds niet verklaren waarom dat gebeurde. Ik kreeg alleen maar koopadviezen en de beurs bleef dalen. Toen heb ik een flinke scheur in mijn broek opgelopen. Het ergst vond ik het voor de familieleden waarvoor ik belegde.’

 Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Bij het ontbijt begin ik met De Financiële Telegraaf en daarna lees ik de korte berichten van IEX. Vervolgens ga ik op mijn kantoor zitten en houd ik de portefeuilles bij. Ik handel veel, gemiddeld doe ik 200 mutaties per jaar in de drie grootste portefeuilles, schat ik. Dit duurt alles bij elkaar ongeveer twee uur, daarna kan ik mij met andere dingen bezighouden. Alle portefeuilles beheer ik via Binck en daar ben ik zeer tevreden over, de website is gebruiksvriendelijk en er staat veel informatie op.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Mijn beleggingen bestaan uit 50% aandelen, 20% Rabobank-certificaten, 20% beleggingsfondsen en 10% opties. Ik beleg gespreid over sectoren en regio’s en heb voorkeur voor technologiefondsen.  Ik doe veel met opties: puur om het rendement te verhogen. Zo  schrijf ik puts en calls op mijn eigen aandelenbezit en op de AEX. Dat gaat bijna altijd goed, behalve in het laatste kwartaal van 2018. Ik ben nu voorbereid op een daling, 30-50% van de portefeuilles is liquide.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Vandaag de dag is dat president Trump die er maar op los twittert.  Zelf volg ik de kwartaalcijfers van bedrijven intensief en maak ik een inschatting van de resultaten. En dan komt er opeens een tweet uit Amerika die alles verandert. De politiek heeft tegenwoordig veel meer invloed op de beurs dan de jaarcijfers en resultaten van de bedrijven. Het is niet meer in te schatten.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Niemand echt. Warren Buffett heeft natuurlijk bewezen een goede belegger te zijn, maar hij wordt oud en behoudend. Op dit moment heeft hij $100 mrd cash, hoewel dat natuurlijk ook een strategie kan zijn.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Lastige vraag, ik heb op dit moment een beetje hoogtevrees door de handelsoorlogen, de brexit, de Duitse recessie en het stimuleringsbeleid van de ECB. De beurs zelf heeft ook een hekel aan onzekerheden. Ik voorspel dat de AEX eind dit jaar tussen de 540 en 580 staat.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Informeer bij de VEB of er een beleggingsclub in de buurt is en sluit je daarbij aan. Je steekt er veel van op. Mijn eigen club Effectief heeft 25 leden, we komen een keer in de maand bij elkaar en boeken altijd leuke resultaten. Een deel van de winst besteden wij aan bedrijfsbezoeken in het buitenland, zo zijn we al bij Mercedes, Airbus en Siemens geweest.’

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!