Updates

Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Tip Terugblik Michiel Pekelharing, 28 okt 2019 11:00

Tipterugblik: Gilead Sciences stelt geduld op de proef

0 0 Leestijd ongeveer

Aanwijzingen dat deze biofarmaceut de omzetdaling ging ombuigen in een stijging, was vorig jaar aanleiding voor een koopaanbeveling. En dit koopadvies voor Gilead Sciences is niet door de koers maar wel door het dividend nog net positief. 

Omdat uit de kwartaalcijfers blijkt de dat de omzetomslag tijd kost, staan beleggers qua koersrendement nu 2,3% in de min. Het goede nieuws is dat Gilead er inmiddels weer in slaagt om de omzet te laten groeien. Het groeitempo maakt echter bepaald geen indruk. De omzet van $5,6 mrd in het derde kwartaal lag slechts 0,2% hoger dan een jaar eerder.

Het Amerikaanse biotechbedrijf kampt al enkele jaren met dalende verkopen van hepatitis C-middelen. De $674 mln lag een kwart lager dan een jaar eerder, en was bovendien 20% minder dan het niveau van de voorgaande drie maanden.

In andere segmenten stonden de verkopen eveneens onder druk, met name door de komst van generieke concurrentie. De minieme omzetstijging was voornamelijk te danken aan een omzetgroei van 13% naar $4,2 mrd bij de HIV-middelen.

Wat te doen met $25 mrd?

De komende kwartalen komt er geen verandering in de dynamiek van dalende hepatitis-C omzet en matig groeiende HIV-verkopen die schuilgaat achter de zeer zwakke omzetgroei. Op de langere termijn zijn de vooruitzichten wat beter. De lancering van het door Galapagos ontwikkelde reumamiddel filgotinib kan na volgend jaar de omzetgroei iets aanwakkeren.

Dat geldt ook voor eventuele overnames, waarvoor de kaspositie van ruim $25 mrd volop ruimte biedt. Het groeitempo waar de onderneming twaalf maanden geleden op af leek te stevenen, blijft voorlopig echter buiten bereik.

Potentie koers Gilead Sciences niet bijzonder groot

Hoewel het dividendrendement van bijna 4% een aangename zoethouder is, hoeven beleggers nu geen haast te maken met instappen. Het aandeel verdient een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.