Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Tips Michiel Pekelharing, 30 okt 2018 11:38

Biotechbedrijf nadert omslagpunt

0 0 Leestijd ongeveer

Deze week tippen we een Amerikaans biotechbedrijf dat al jarenlang kampt met een dalende omzet. De waardering wijst erop dat beleggers die lijn doortrekken, terwijl zich in 2019 al een omslag aftekent.

Gilead Sciences (GILD) gaat binnenkort een einde maken aan een pijnlijke reeks. In het derde kwartaal is de omzet met 14% gedaald naar $5,5 mrd, en daalde de nettowinst met 23% naar $2,1 mrd. Na het vierde kwartaal van 2015 is de concernomzet gestaag teruggevallen. Die daling wordt veroorzaakt door scherpere concurrentie op de markt voor hepatitis C-middelen. In dit marktsegment liepen de inkomsten in het afgelopen kwartaal met bijna 60% terug, naar $902 mln.

Nadeel van de twijfel

Inmiddels vormen de hepatitis C-medicijnen minder dan een vijfde van de concernomzet. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het effect van de omzetdruk in dit segment gecompenseerd wordt door groei in andere delen van de markt. Zo haalde het eerder dit jaar geïntroduceerde HIV-middel Biktarvy het afgelopen kwartaal een omzet van $386 mln. Voorlopig geven beleggers Gilead echter nog niet het voordeel van de twijfel. Dat komt deels doordat het twijfelachtig is of de overname van Kite Pharma zich uitbetaalt. Gilead telde daar vorig jaar $11,9 mrd voor neer, maar leukemiemiddel Yescarta ($75 mln) maakt door toenemende concurrentie en het hoge prijskaartje de belofte vooralsnog niet waar.

Beloning voor geduld

Afgaand op de waardering zou je denken dat de omzet nooit meer gaat groeien. Beleggers betalen slechts 10,4 maal de verwachte winst voor het aandeel. Uitgaande van de kaspositie van $30 mrd, komt die verhouding op slechts 7 uit. Op dat niveau is Gilead koopwaardig, waarbij het dividendrendement van 3,3% een mooie beloning is voor het wachten tot de omzet weer duidelijk gaat stijgen. Naast Yescarta behoren ook de filgotinib-samenwerking met Galapagos en een nieuwe generatie levermedicijnen in dit opzicht tot de troeven. Daarnaast kan de bekendmaking van een nieuwe topman de onzekerheid rond het aandeel verminderen en de koers een impuls geven. Gilead Sciences verdient nu een koopadvies.

Aandeelgegevens

Fondsticker: GILD
Beurs: Nasdaq
Hoogste koers 12 mnd: $89,54
Laagste koers 12 mnd: $64,27
Beurswaarde: $91,46 mrd
Koers-winstverhouding 2018 (t): 10,4
Dividendrendement: 3,3%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!