Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
ETF’s Harry Geels, 25 okt 2019 14:00

De juiste technologie-ETF voor jou

0 0 Leestijd ongeveer

Technologieaandelen doen het uitstekend in 2019 en het aanbod en vooral de diversiteit van technologie-ETF’s groeit snel. 

Technologie behoort dit jaar opnieuw tot de best presterende aandelensectoren. De MSCI USA Information Technology steeg dit jaar al meer dan 36%. De Eurostoxx Technology blijft daar iets bij achter, maar een rendement van meer dan 33% is zeker niet onverdienstelijk. Kijkend op driejaarsbasis is het gat tussen Europa en de VS echter een stuk groter, namelijk 146 versus 185%.

Het grote verschil tussen beide continenten wordt grotendeels verklaard door de goede prestaties van de Amerikaanse techreuzen. De vijf grootste aandelen uit de MSCI World Index zijn momenteel Apple (2,6%), Microsoft (2,4%), Amazon (1,8%), Alpabet (1,8%) en Facebook (1,1%). Zij bepalen voor maar liefst 10% het wel en wee van ’s werelds bekendste aandelenindices. Overigens is Amazon (net als Netflix) tegenwoordig ingedeeld in de sector duurzame consumentengoederen.

Het is verder opvallend dat, ondanks de goede prestaties van de technologiesector, uit de Morningstar ‘asset flows’ blijkt dat technologie-ETF’s dit jaar een uitstroom hebben gehad van bijna 11%. Een duidelijke verklaring is er niet. Het feit dat sommige factor- en thema-ETF’s in de technologiesector nog wél toestroom van kapitaal hebben gehad, doet vermoeden dat de uitstroom te maken heeft met hoge waarderingen van de grote technologieaandelen. Terzijde: procentueel boekten de ETF’s uit de sectoren alternatieve energie, communicatie en waardevolle metalen de grootste toestroom dit jaar.

Oktober | Maand van de technologie
Wij nodigen u graag uit voor onze beleggersavond op dinsdagavond 29 oktober 2019 die wij organiseren in het kader van de Maand van de Technologie: Zo kunt u geld verdienen aan technologie.

Sectordominantie

Blijvende sectordominantie in de wereldindex, zoals die van de technologie heden ten dage, is geen vanzelfsprekendheid. Eind 2007 werd het klassement van grootste aandelen gedomineerd door banken. Eind jaren negentig werden de prestaties van de wereldindex grotendeels gedreven door internet- en telecomaandelen. Begin jaren tachtig was er de dominantie van de energiebedrijven en eind jaren zestig werd het klassement aangevoerd door de cyclische consumentengoederen.

Er woedt momenteel een hevig debat over de vraag of de dominantie van de technologie in de wegingen van indices blijvend is. Enerzijds lijkt de historie van de aandelenbeurzen te suggereren dat de populariteit van sectoren onder beleggers erg onderhevig is aan de waan van de dag, oftewel een sterk cyclisch karakter vertoont. Dit zou impliceren dat technologie zijn dominantie ooit weer kan verliezen. Anderzijds maakt technologie een steeds belangrijker deel uit van ons leven. Diverse analisten stellen zelfs dat we nog maar aan het begin staan van een technologische revolutie die van even groot belang is als de agrarische en industriële revoluties van vroeger eeuwen.

Er is echter ook een andere manier om naar de dominantie van technologie te kijken. Deze benadering gaat ervan uit dat (informatie)technologie een te brede en diverse sector is geworden. Zo onderscheidt S&P inmiddels niet minder dan zes industrieën: 1) Communications Equipment, 2) Electronic Equipment, Instruments & Components, 3) IT Services, 4) Semiconductors & Semiconductor Equipment, 5) Software en 6) Hardware, Storage & Peripherals. Een aantal van deze subsectoren is, in termen van beurswaarde, inmiddels groter dan sommige van de tien andere hoofdsectoren. Door een aantal subsectoren, eventueel samengevoegd met andere subsectoren, tot hoofdsector te maken, wordt het ‘probleem’ van de dominantie van de technologie vanzelf opgelost.

Keuzestress technologie-ETF’s

De populariteit van technologie heeft inmiddels geleid tot een enorm aantal beleggingsmogelijkheden. Zowel het aanbod van actieve fondsen als van ETF’s is enorm gegroeid. De website etfdb.com geeft voor de VS een overzicht van 44 verhandelbare technologie-ETF’s. Volgens Morningstar komen daar nog eens twintig in Europa verhandelbare ETF’s bij.

Het aanbod is divers, en er bestaan grofweg twee soorten. De eerste bestaat uit technologie-ETF’s die zich richten op een regio. Meestal is dat de VS, Europa of de hele wereld, al dan niet in combinatie met opkomende markten. Een relatief nieuw soort ETF’s richt zich op thema’s: cloud computing, robotics, internet of things, halfgeleiders en online veiligheid. Tot slot zijn er ‘specialities’. Daarbij speelt meestal factorbeleggen een rol, zoals dividend, momentum of technologie-ETF’s die de aandelen gelijk wegen.
Factorbeleggen is de laatste jaren populair geworden. De wetenschap onderscheidt talloze factoren (kenmerken van aandelen) die op de lange termijn tot een hoger rendement leiden dan een ‘gewone’ aandelenportefeuille (lees: een portefeuille waarbij de aandelen in een index gewogen worden op basis van marktwaarde). Het grote en diverse aanbod maakt de keuze voor beleggers er niet gemakkelijker op.

iShares Automation & Robotics UCITS ETF
Dat aansprekende thema’s zoals robotisering niet altijd automatisch tot betere beleggingsresultaten leiden bewijst de iShares Automation & Robotics UCITS ETF. Deze ETF deed het tot en met het voorjaar van 2018 beter dan bredere indices, maar is daarna duidelijk achtergebleven. Daarbij kent de index door minder spreiding ook nog een hogere volatiliteit: 18% per jaar versus ruim 15% van de MSCI World/Information Technology. Deze ETF is duurder dan een breed gespreide technologie-ETF’s, wat logisch is omdat een speciale ETF minder beheerd vermogen heeft waardoor de vaste kosten van het fonds meer doortikken. Toch heeft de belegger die gelooft in verdere automatisering en robotisering met deze ETF een goede keus. Er is een betere landenspreiding dan bij de bredere technologie-ETF’s. De weging van de VS ligt onder 50% (in de bredere index is dat zo’n 80%). Japan, dat wat betreft robotisering vooruitstrevend is, weegt zo’n 25% mee. Het fonds mag ook bedrijven uit opkomende markten kopen. Het Chinese Ping An Health­care And Technology is zelfs een van de grootste posities. De ETF keert geen dividend uit, maar herbelegt. De ETF leent ook aandelen uit hetgeen 0,04% per jaar aan rendement toevoegt.

Veilige optie

De veiligste optie voor een belegger die wil profiteren van verdere stijgingen van technologieaandelen lijkt een wereldwijd gespreide index te zijn. In de grafiek is te zien dat het overigens niet zoveel uitmaakt of een belegger daarbij kiest voor bijvoorbeeld de MSCI USA Information Technology of de MSCI World Information Technology Index. Aangezien de Amerikaanse technologie met een weging van bijna 80% (!) dominant is in de wereldindex, is er veel overlap tussen beide indices. Wie vindt dat de grote Amerikaanse techreuzen te dominant zijn, kan beter kiezen voor een factor-ETF, bijvoorbeeld de First Trust Nasdaq Equal Weight ETF.

Tot slot kunnen beleggers met specifieke technologiekennis, bijvoorbeeld over bepaalde subsectoren, kiezen voor een thema-ETF (zie ook kader). Er zijn ook hybride vormen. Zo is de grootste technologie-index, de Technology Select Sector SPDR Fund van StateStreet met meer dan $22 mrd belegd vermogen, een index die aandelen uit bepaalde subsectoren weegt op basis van beurswaarde. Microsoft en Apple hebben samen een weging van bijna 20% in deze index.

Vijf selectiecriteria voor de juiste ETF

Bepaal of technologie een apart accent moet zijn.
Passieve beleggers in wereldwijd gespreide ETF’s hebben, door de dominantie van technologie, al heel veel tech in portefeuille.

Kies een regio of thema
Een wereldwijde of VS-ETF biedt de beste spreiding. De keuze voor thema’s als robotics en cyber securities vereist specifieke kennis over deze terreinen.

Overweeg factorbeleggen als alternatief
In de bekendste waardegewogen indices domineren grote spelers als Apple en Microsoft. Een factor-ETF, waarbij aandelen bijvoorbeeld gelijk worden gewogen, gaat dit ‘concentratierisico’ tegen.

Maak een keuze
Bij brede waardegewogen indices zijn kosten het belangrijkste selectiecriterium. Bij thema- of factorfondsen moet er primair een logisch, onderbouwd verhaal zijn.

Monitor de prestaties:
Breed gespreide ETF’s moeten primair de index volgen. Andersoortige ETF’s kunnen sterk afwijken. Beoordeel regelmatig of die afwijkingen logisch zijn.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!