Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Dividend Ivan SNURER, 20 okt 2019 12:00

Negen potentiële Dividend Kings in 2050

0 0 Leestijd ongeveer

Wall Street telt 29 Dividend Kings. Dit zijn krasse knarren die het jaarlijkse dividend al vijftig jaar lang op rij verhogen. Daarnaast vind je in New York 147 bedrijven die het dividend sinds het jaar 2000 consequent verhogen. Welke kanshebbers groeien uit tot Dividend King?

In de Verenigde Staten worden aandelen die consistent elk jaar over een periode van 25 jaar het dividend verhogen Dividend Aristocrats genoemd. Er circuleert onder beleggers echter ook een lijst van Amerikaanse bedrijven met een trackrecord van vijftig jaar. Dit zijn de zogeheten Dividend Kings. Die koninklijke lijst telt op dit moment 29 eenheden.

Trackrecord

Hoewel het trackrecord van dividendaandelen belangrijk is, kunt u als belegger geen rechten ontlenen aan de dividendgeschiedenis. Bedrijven mogen op ieder moment beslissen om het dividend te verlagen of stop te zetten. Anderzijds zal een onderneming zijn goede naam niet zomaar te grabbel gooien. Een bedrijf dat te boek staat als betrouwbare dividendbetaler, doet er alles aan om die reputatie hoog te houden. Met als gevolg dat naarmate het trackrecord langer wordt, de waarde van de dividendgeschiedenis toeneemt.

Houvast

Hoewel historische dividenden dus enigermate houvast bieden, is het wel zaak dat bedrijven ook weer niet te gul zijn. Als een onderneming zijn aandeelhouders te veel verwent met hoge dividenden, is het dividend op termijn niet houdbaar. Vooral bedrijven die geruime tijd een groot deel van de nettowinst als dividend uitkeren zijn kwetsbaar voor tegenslagen. Zij hebben dan te weinig vet aan de botten (lees: financiële reserves) om mindere periodes als gevolg van een verkeerde productstrategie, een mislukte overname of een economische recessie te overleven.

Dividendrente

De aandelen van Dividend Kings moet je niet kopen voor het dividendrendement. Het zijn net zo min hoogrendementsaandelen als de Dividend Arisotcrats. Het actuele dividendrendement van de Dividend Kings bedraagt nauwelijks 2,1%. Je koopt ze wel omwille van de dividendrente. Dit is het dividendrendement uitgedrukt als deel van de toenmalige aankoopprijs. Een kwart eeuw geleden kreeg je op je Dividend Kings een dividendrendement van 3,2%. Nu betalen zij bijna zeven keer zoveel dividend. Hierdoor is de dividendrente opgelopen tot 22,2%! Je koopt ze dus omwille van de potentiële groei van het dividend.

Onbegonnen werk

Eigenlijk is het onbegonnen werk om nu al de Dividend Kings van het jaar 2050 aan te wijzen. Niemand weet hoe de economie er over dertig jaar uit zal zien. In drie decennia kan veel gebeuren. In de voorbije tien jaar verdwenen 28 aandelen uit de S&P500 Dividend Aristocrats-index als gevolg van de nasleep van de Grote Financiële Crisis.

Huidige Kings

Niettemin, wie de huidige lijst van Dividend Kings erbij neemt, ziet dat het merendeel van deze bedrijven een defensief karakter heeft. Het zijn overwegend nutsbedrijven, producenten van consumptieartikelen of technologiebedrijven met een brede en stabiele afzetmarkt. Dus dat is een eerste aanknopingspunt.

Goed ondernemerschap

Bij goed ondernemerschap volgt de nettowinst de omzet en het dividend de nettowinst. Wanneer men de groeivoet van het dividend afzet tegen de evolutie van de nettowinst, krijgt men een goed beeld van hoe het met de onderneming gesteld is. Als de nettowinst sneller groeit dan de dividenden, dan daalt per saldo de payout-ratio. Trouwens, uit onderzoek blijkt dat dividendaandelen met relatieve lage payouts beter presteren dan aandelen met hoge payout-ratio’s.

Vertrouwen inboezemen

Daarnaast boezemt het vertrouwen in als het dividend versneld verhoogd wordt. Bedrijven zijn zich terdege bewust van de signaalfunctie van het dividend. Door jaar in jaar meer dividend te betalen, bedienen zij een bepaalde groep van aandeelhouders. Als een onderneming door omstandigheden het jaarlijkse dividend niet meer kan laten stijgen of sterker nog moet verlagen, heeft dat derhalve vaak een sterke koersval tot gevolg. In feite gebruiken enkel bedrijven die hun zaken goed op orde hebben het dividend als middel om met de markt te communiceren.

Sterke balans

Een ander belangrijk punt is de sterkte van de balans. Crediteuren staan sterker dan aandeelhouders. Niet alleen bij een faillissement staan ze hoger in de pikorde, ze maken ook eerder aanspraak op de activa van een onderneming. Het dividend is nooit zeker, maar als banken en schuldeisers bang zijn dat de aflossing en rentebetalingen in gevaar zijn, is de kans groot dat de onderneming er eerder voor zal kiezen om het dividend te skippen, dan te verzaken bij de rentebetalingen. De schulden zijn bij voorkeur lager dan het eigen vermogen.

Potentiële Dividend Kings voor 2050

Op Wall Street noteren welgeteld 176 bedrijven die sinds 2000 elk jaar meer dividend betalen. Hiervan blijven er negen over als ze beoordeeld worden op de trendmatige ontwikkeling van hun payout-ratio’s, dividendgroei en balans. De lijst kan met een kwalitatieve insteek verder worden uitgedund tot vijf. Immers, uit de huidige lijst van Dividend Kings blijkt dat de grootste kanshebbers de aandelen zijn die uit de hoek van nutsbedrijven, consumptiegoederen of technologiebedrijven met stabiele afzetmarkten komen. Het verdient echter de aanbeveling om deze exercitie om de vijf jaar te herhalen. De wereld staat niet stil en nieuwe technieken volgen elkaar in sneltreinvaart op. Wat voor het dividend van deze bedrijven mogelijk negatieve consequenties tot gevolg heeft.

 

Kings

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!