Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 19 okt 2019 12:00

Gaat de Europese economie zich herstellen van een teleurstellend 2019?

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel 2019 nog niet voorbij is, trekt Capital Group de conclusie dat het een teleurstellend jaar is geweest voor de Europese economie.

Het Verenigd Koninkrijk kampt met de onzekerheid van de brexit, Duitsland staat op het punt in een recessie te belanden en in Frankrijk dreigen protesten de  overheid te destabiliseren. Daarbovenop wegen de handelsspanningen tussen de VS en China zwaar op de exportafhankelijke economieën van Europa.

Capital Group is echter optimistisch over de groei van de Europese economie in 2020, mits een aantal zaken wordt afgehandeld. Als er een bestand wordt afgekondigd in de handelsoorlog, er eindelijk een oplossing komt voor de brexit en de stimuleringsmaatregelen van centrale banken effect hebben, kan de grote wolk van onzekerheid wegdrijven die de afgelopen jaren de groei van de Europese economie heeft belemmerd.

Herstel in 2020

De analisten verwachten dat de Europese economie in 2020 tekenen van herstel zal vertonen. De inflatie in de eurozone ligt ver onder het streefpercentage van de ECB van ongeveer 2% per jaar. Daarnaast schommelt de bbp-groei rond de 1% op jaarbasis, wat ongeveer de helft is van de groei van de Amerikaanse economie.

Verder wijst Capital Group erop dat de Amerikaanse dollar significant overgewaardeerd is ten opzichte van de euro. Op jaarbasis is de euro meer dan 4% gedaald, doordat negatieve rentetarieven in de eurozone dollar-gebaseerde activa aantrekkelijker hebben gemaakt. Capital Group denkt dat de euro op korte termijn verder kan verzwakken doordat de Amerikaanse en Europese economieën verder uiteenlopen, maar verwacht dat de economische groei van de VS in 2020 of 2021 zal vertragen. Afgewacht moet worden of de euro vanaf dat moment weer sterker wordt ten opzichte van de dollar. Als dat het geval is, zal dit volgens Capital Group rugwind bieden aan euro-gerelateerde activa.

Kansen in Europa

Hoewel de Europese economische groei in 2019 voorlopig teleurstelt, hebben Europese aandelen volgens Capital Group prima gepresteerd. Wel zijn de Europese aandelenmarkten achtergebleven bij die van de VS.  Capital Group denkt dat wellicht juist door de economische tegenspoed Europa een klassieke markt voor ‘stockpickers’ is. Beleggers kunnen er niet van uit gaan dat een robuuste economische groei leidt tot hogere aandelenkoersen, waardoor de focus meer komt te liggen op fundamentele factoren. Capital Group ziet onder meer kansen voor snelgroeiende bedrijven die de markten verstoren (disrupters) en ziet ook koersperspectief voor een aantal hard geraakte autoproducenten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.