Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Belegger van de Week: Rob Jansen

0 0 Leestijd ongeveer

Rob Jansen (55) is beurs- en economiecommentator bij BNR Nieuwsradio. Hij kreeg beleggen met de paplepel ingegoten. Hij gelooft nog altijd heilig in aandelen, zeker bij de huidige rente.
Waarom bent u met beleggen begonnen?
‘Beleggen doe ik al sinds mijn tienerjaren, ik kreeg het met de paplepel ingegoten door mijn vader, die bij Robeco belegde als aanvulling op het gezinsinkomen. Ik kreeg al jong ook zo’n beleggersrekening waar ik maandelijks geld op ging storten. Het duurde dan ook niet lang of ik begon de financiële pagina van de kranten te lezen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?
‘Ik ben er gewoon nooit meer mee gestopt en vind nog altijd dat aandelen voor de lange termijn de beste keuze zijn als je voor je oudedagsvoorziening belegt. Wil je daar klaar voor zijn, dan moet je daar tegenwoordig steeds meer zelf voor zorgen. Als je naar de rente kijkt, dan kun je eigenlijk niet om aandelen heen. Dus ik ga onze zevenjarige tweeling op dezelfde manier jong met aandelen in aanraking brengen en opvoeden met beleggen, net zo als ik zelf opgevoed ben.’

Wat was uw grootste succes?
‘De grootste klappers heb ik gemaakt doordat ik heb ingetekend voor de privatiseringen van DAF en DSM. Die aandelen stegen meteen als een malle. Beursgangen zijn altijd tricky, maar deze twee pakten goed uit. Een andere leuke was ABN Amro. Dat aandeel deed jarenlang heel weinig, maar na het bod van het consortium destijds heb ik er toch flink geld aan verdiend.’

Wat was uw grootste teleurstelling?
‘Dan moet ik even diep nadenken, want zo veel ging er niet mis eigenlijk. Gelukkig heb ik niet ingeschreven op World Online. Natuurlijk heb ik in 1987 wel een flinke tik gehad, maar dat hoort erbij als je in aandelen zit.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?
‘Door mijn werk op de radio zit ik de hele dag voor een Reutersscherm en absorbeer ik van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat al het financieel-economische nieuws. Dat moet ook wel voor mijn wekelijkse beurswatchprogramma op vrijdag en ‘Jansen belegt’ op maandag. Ja, ook in het weekend dus en zelfs tijdens mijn vakanties.’

Wat is uw beleggingsstijl?
‘Ik zit niet meer in individuele aandelen – alleen virtueel, in mijn radioprogramma – want dat mag niet van de BNR-gedragscode. Daarom beleg ik nu vooral in trackers en beleggingsfondsen. En dat bevalt niet eens slecht, want het betekent minder zorgen. Gewoon elke maand een vast bedrag inleggen. Als commentator is de strategie die ik mijn luisteraars voorhoud: verstandig beleggen op de lange termijn en niet speculeren. Geen bitcoins en aanverwanten dus, maar vooral bewezen internationale aandelen, zoals Unilever, maar ook bijvoorbeeld Alphabet, Microsoft en Vinci.’

Wat is uw grootste ergernis?
‘Dat het aanbod van trackers waarin je in Nederland kunt beleggen erg beperkt is. Het kan alleen nog maar in trackers waarvan het prospectus in het Nederlands vertaald is. Dat soort betutteling leidt tot verschraling en het maakt wat er hier wordt aangeboden relatief duur.’

Welke belegger bewondert u het meest?
‘Bijna alle beleggers kijken natuurlijk naar Warren Buffett. Hij heeft zijn wijsheden vooral uit het boek The Intelligent Investor, geschreven in 1949 door Buffetts leermeester professor Benjamin Graham, de vader van het waardebeleggen. Zijn boek is mijn bijbel, het is nog steeds een boek dat elke belegger zou moeten lezen. Daarnaast is er Ray Dalio. Bewonderen is een groot woord, maar ik volg deze miljardair met zijn hedgefund Bridgewater wel. Hij is 18,7 miljard waard, dus hij deed iets goed. Alles wat hij publiceert, is gratis te downloaden.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?
‘Er spelen twee dingen: de rente en de grote invloed van de centrale banken op het financiële beleid. Dat kan positief zijn voor aandelen. Als je naar de koers/winstverhouding kijkt, zijn aandelen niet extreem duur. Aan de andere kant is er de recessie die eraan lijkt te komen in Europa, maar ook in de VS. Maar ach, zelfs als alles daalt, koop ik door mijn middeling relatief goedkoop in met mijn maandelijkse inleg. Dus ik lig er niet wakker van.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?
‘Schakel je emotie uit bij beleggen en realiseer je dat angst en hebzucht de grootste vijanden zijn van beleggers. Pas op voor waarzeggers en mensen die het goed weten, want je hoort van andere beleggers alleen maar de succesverhalen. Maar voor alles: zorg dat er lol in hebt!’

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!