Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Belegger van de Week: Bram Voermans

0 0 Leestijd ongeveer

Bram Voermans (46) is voormalig financieel directeur van een onderdeel van Shell. Hij heeft een systeem ontworpen om iedere week geld te verdienen op de beurs via het schrijven van opties op de index.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik weet het nog goed: het was 1987. Ik was een tiener en zat in de vierde klas van het vwo. Een druk jongetje kwam de klas binnen met het verhaal dat de beurs was gecrasht. Hij deed het voorkomen of de wereld zou vergaan. Ik wist niets van de beurs en ben mij er daarna in gaan verdiepen. Niet veel later ben ik naar de Amro-bank gegaan en heb voor een klein bedrag huisfondsen van de bank gekocht. Dat ging goed. Ik verdiende een paar tientjes.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Inmiddels ben ik 32 jaar actief op de beurs. Ik ben vrij nieuwsgierig van aard en heb in de loop der jaren alles uitgeprobeerd: opties, futures, turbo’s, ETF’s, ‘gewone’ aandelen et cetera. Alle opgedane  kennis heb ik vervolgens gecombineerd in een systeem waarbij ik wekelijks of dagelijks twee opties (een call en een put) schrijf op de AEX of de Eurostoxx50-index. Ik creëer een bandbreedte waarbinnen de index zich mag bewegen en hanteer altijd een stoploss waarmee de transactie eventueel wordt gesloten. De premies zorgen voor een periodiek inkomen waarvan ik kan leven.’

Wat was uw grootste succes?

‘Dat is een lastige vraag. Ik geloof niet echt in klappers op de beurs. Maar zoals gezegd heb ik alles uitgeprobeerd, ook crypto’s. Een paar jaar geleden kocht ik Ethereum, en dat pakte heel goed uit.  Deze belegging ging in korte tijd 30 keer over de kop. Daarna heb ik snel verkocht, want het risico stond mij niet aan.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Ik ben een voorzichtige belegger en bepaal altijd hoeveel risico ik wil lopen voordat ik instap. Daardoor heb ik nooit een grote teleurstelling meegemaakt. Hoewel… Ik herinner mij dat ik in het jaar 2000 een behoorlijk verlies leed op World Online. Blijkbaar had ik toen nog niet alle lessen over de beurs geleerd.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Een paar jaar geleden ben ik weggegaan bij Shell. Het was een veeleisende baan en ik wilde dat werk niet mijn hele leven doen. Na mijn vertrek heb ik een jaar lang aan een systeem gebouwd waarbij ik wekelijks en dagelijks inkomsten krijg via geschreven opties. Dat werkt goed. Gemiddeld ben ik er 40 uur per week mee bezig. Het nadeel was dat ik de hele dag achter een paar beeldschermen zat en niemand sprak. Op aanraden van een vriend ben ik daarom in oktober 2018 een bedrijfje begonnen. Ik doe nu alles zelf: de website, de marketing en het contact met klanten. Een hele verandering in vergelijking met mijn vorige baan bij Shell.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik ben in de basis een zogeheten delta-neutrale belegger. De koersen zijn mijn informatiebron en op basis van de beweging verdien ik mijn geld. De afgelopen tien jaar heb ik een gemiddeld rendement van ruim 20% behaald. Ik geloof niet in het voorspellen van beurskoersen. Het volgen van nieuwsberichten levert ook niets op. Niemand zag de kredietcrisis van 2008 aankomen. Met opties kun je inspelen op stijgende, dalende en gelijkblijvende koersen. Ik bepaal eerst hoeveel risico ik wil lopen en laat mij niet leiden door het eventuele rendement.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Er zijn veel aanbieders in de markt en sommigen spiegelen beleggers mooie rendementen voor. Ik raad iedereen aan om uiterst kritisch te kijken naar die beloften en te vragen hoe hun rendementen in 2008 waren.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Geen één. Zo zit ik in elkaar. Natuurlijk heb ik veel boeken gelezen en cursussen gevolgd. Van iedereen heb ik wel wat opgepikt. Dat is ook het mooie van beleggen, de experts hebben allemaal een beetje gelijk. Je kunt op verschillende manieren geld verdienen op de beurs.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Ik doe niet aan voorspellingen. De beurs blijft bewegen, dat is het enige dat zeker is. Mijn systeem werkt het beste als de beurs niet extreem beweegt. Het laatste kwartaal van vorig jaar daalde de index heel geleidelijk en dat is voor mij ideaal. In die laatste drie maanden behaalde ik toch nog een rendement van 9%.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Je kunt ook geld verdienen in een dalende beurs. Dat realiseren veel beleggers zich niet. Daarom ben ik ook niet bang voor een nieuwe crisis.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!