Updates

Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 16 okt 2019 15:17

Gaat Tesla het redden?

0 0 Leestijd ongeveer

Onlangs reed ik voor het eerst mee in een Tesla (de Model 3) en daar werd ik erg enthousiast van.

Dankzij de bizarre acceleratie, goede actieradius en diverse innovatieve oplossingen lijkt de Amerikaanse autofabrikant een voorsprong te hebben op de concurrentie. Ik ben dan ook niet verbaasd dat de Model 3 in september met 5768 registraties de bestverkochte auto in Nederland was. Dit is natuurlijk ook voor een groot deel te danken aan de gunstige Nederlandse bijtellingsregels voor volledig elektrisch aangedreven auto’s.

Niet genoeg om te overleven

Scott Galloway denkt echter dat het succes van de Model 3 niet genoeg zal zijn voor Tesla om te overleven. De professor of Marketing aan de NYU deed in het verleden uitspraken die regelmatig werkelijkheid werden. Op zijn blog haalt Galloway uit naar Tesla en andere ‘unicorns’, start-ups die volgens de professor overgewaardeerd zijn en in de komende jaren meer dan 80% van hun waarde kunnen verliezen of zelfs failliet kunnen gaan. Het grote probleem voor Tesla is volgens Galloway dat de Amerikaanse autofabrikant niet de schaalgrootte heeft om te concurreren in een sector waar de marges laag zijn.

Over het derde kwartaal leverde Tesla 97.000 voertuigen, wat voor de autofabrikant een record betekende maar minder was dan de analistenverwachtingen. JMP Securities stelt dat er geen operationele problemen waren die Tesla verhinderden om meer voertuigen af te leveren en vraagt zich daarom af of de vraag naar Tesla-modellen afvlakt. JMP Securities heeft het advies voor Tesla verlaagd van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Emissierechten verkopen

Er zijn ook analisten die hoopvol blijven over Tesla. Zo acht Exane BNP Paribas de kans groot dat Telsa winstgevend wordt. De analisten wijzen erop dat het bedrijf ook de komende jaren een deel van zijn emissierechten zal doorverkopen aan andere autofabrikanten en daarmee jaarlijks naar verwachting $800 mln zal opstrijken. Dit moet erin resulteren dat Tesla vanaf 2021 een jaarlijkse vrije kasstroom realiseert van $1,7 mrd. Exane BNP Paribas heeft daarom begin oktober voor Tesla een koopadvies afgegeven met een koersdoel van $300.

Op 23 oktober presenteert Tesla zijn derdekwartaalcijfers. Feit is dat de concurrentie niet stilzit en de marges van Tesla onder druk staan. Ik raad beleggers daarom voorlopig aan alleen in een van de automodellen van Tesla te investeren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!