Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 13 okt 2019 11:00

Bank of America Merrill Lynch pleit voor ‘Supermajor 2.0’

0 0 Leestijd ongeveer

De grote olieconcerns moeten hun bedrijfsmodel verduurzamen om een hogere waardering te krijgen, vindt Bank of America Merrill Lynch.

Aandelen worden in toenemende mate langs de ESG-meetlat gelegd. ESG is een afkorting van Environment (milieu), Social (maatschappelijk) en Governance (goed bestuur). Volgens Bank of America Merrill Lynch (BofAML) zijn er twee redenen waarom beleggers zich druk moeten maken over maatschappelijk verantwoord beleggen.

Verantwoorde beleggingsproducten

De eerste reden is dat, zo verwacht BofAML, er de komende twintig jaar liefst $20 bln naar maatschappelijk verantwoorde beleggingsproducten zal stromen. Daar zal de sector Olie & Gas, met zijn niet erg goede duurzaamheidsimago, echter niet van profiteren.

Een tweede reden dat maatschappelijk verantwoord beleggen de aandacht verdient zijn de rendementen van duurzame beleggingen. Volgens BofAML hebben aandelen die het hoogst scoren op ESG-criteria de afgelopen vijf jaar gemiddeld drie procentpunt beter gepresteerd dan aandelen die hier het slechtst op scoren. Vooral in de nutssector en de olie- en gassector zijn de verschillen tussen aandelen met de hoogste en de laagste ESG-score groot.

Andere strategie

Deze ontwikkelingen vragen om een andere strategie. Volgens BofAML zullen de grootste olieconcerns – ‘Supermajors’ als Royal Dutch Shell, BP en Total – zich moeten transformeren in ‘Supermajors 2.0’. Dat betekent een beperkte groei van investeringen in oliewinning. In plaats daarvan moet een geleidelijke verschuiving van de investeringen plaats vinden naar onder meer gas- en stroomvoorziening voor particulieren en bedrijven. En dan vooral via duurzaam opgewekte stroom. Dergelijke projecten zijn minder kapitaalintensief, meent de broker. Dat is positief voor de vrije kasstroom van de olieconcerns, waardoor er meer kapitaal aan de aandeelhouders uitgekeerd kan worden.

Dividend

BofAML verwacht dat Royal Dutch Shell rond 2025 maar liefst 30% van zijn eigen aandelen heeft ingekocht. Door het aantal uitstaande aandelen te verkleinen kan de oliereus tussen 2019 en 2025 het dividend met jaarlijks gemiddeld 4% laten groeien, maar de totale dividenduitkering laten dalen van $16 mrd naar $14 mrd. Ook Total kan door inkoop van eigen aandelen het dividend per aandeel tussen 2021 en 2025 met jaarlijks 3% laten stijgen terwijl de totale dividenduitkering nauwelijks zal toenemen. De broker verwacht dat beide olieconcerns een hogere waardering van beleggers krijgen als een steeds groter deel van de kasstromen niet meer uit traditionele oliewinning komt, maar uit gas- en elektriciteitsdistributie, chemie en vloeibaar gas. Zowel Royal Dutch Shell als Total zijn dan ook koopwaardig, aldus BofAML.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.