Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Fastned groeit in razend tempo door

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks het feit dat de elektrische auto de nodige leveringsbeperkingen kent, is de groei van Fastned toch bijzonder. Er is een goede kans dat het bedrijf volgend jaar al quitte speelt.

Wederom duizelingwekkende groeicijfers bij Fastned, uitbater van snellaadstations langs snelwegen. Over het derde kwartaal steeg de omzet met maar liefst 171% vergeleken met een jaar terug, tot ruim €1 mln. Het aantal actieve klanten nam met 143% toe, tot 30.852. Alleen het afgelopen kwartaal al steeg het aantal klanten met 18%. Allen tezamen waren ze het afgelopen kwartaal goed voor ruim 120.000 laadsessies.

Groei van Fastned wacht nog op doorbraak

Het gaat dus hard, en dat terwijl de echte doorbraak van de elektrische auto nog op zich laat wachten. Fastned profiteert nu al flink van de opkomst van elektrisch vervoer, en is tegelijkertijd bezig zijn netwerk uit te breiden. Als de echte hausse aan elektrische auto’s op de weg komt, kunnen het nog mooie tijden worden voor Fastned. Volgend jaar zullen er al veel elektrische modellen op de markt komen.

Fastned opende het afgelopen kwartaal weer verschillende nieuwe stations in Nederland en Duitsland. Het bedrijf heeft er inmiddels 109 operationeel. Het afgelopen kwartaal zijn er zeven stations bijgekomen. In het tweede kwartaal werd een eerste station in het Verenigd Koninkrijk geopend. Verdere Europese uitrol is aanstaande. Het doel is zelfs om te komen tot een netwerk van 1000 stations.

Break-even in zicht

Onder de streep is Fastned nog verlieslatend. Over het derde kwartaal zijn helaas geen cijfers verstrekt. Puur op het huidige netwerk, exclusief kosten voor uitbreidingen, draait het bedrijf al break-even. De uitbreidingskosten zijn echter goed voor driekwart van de totale kosten. Fastned denkt alle kosten te kunnen dekken bij een penetratiegraad van de elektrische auto in Nederland tussen de 1,0% en 1,5%. Dit cijfer kan wellicht volgend jaar al deze kritieke grens passeren.

Beleggers beloonden de jongste cijfers met een koersstijging van 7%. Fastned ging dit jaar tegen een prijs van €10 per aandeel naar de beurs. Al snel spoot het aandeel omhoog tot boven de €50. Ik adviseerde rap te verkopen. Op de huidige prijs van €12,90 kunnen beleggers de stukken in bezit houden en ze beschouwen als investering voor de langere termijn. Ik verhoog het advies dus naar ‘houden’. Dividenden zullen voorlopig niet worden uitbetaald. Ook moet het bedrijf voor de groei nog vers kapitaal ophalen, wat de koers mogelijk kan drukken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!