Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Dividend Ivan SNURER, 29 sep 2019 12:00

Vijf dividendaandelen met kernkwaliteiten

0 0 Leestijd ongeveer

Heel wat beleggers kopen aandelen voor het dividend. Het zorgt vaak voor stabiele inkomsten en dat is bij de huidige spaarrentes extra aantrekkelijk. Een hoog dividendrendement alleen is als kernkwaliteit echter onvoldoende om aandelen als aantrekkelijk te beschouwen.

Het gaat vaak om kleine bedragen, maar toch is dividend een belangrijk onderdeel van het totaalrendement van aandelenbeleggingen. Maar waarom betalen bedrijven eigenlijk dividend? Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom een bedrijf haar inkomsten beter niet kan uitkeren. De oorsprong van het dividend zoals we het vandaag de dag kennen, reikt evenwel terug tot het jaar 1602.

Op 20 maart 1602 werd op initiatief van de Staten-Generaal en Johan van Oldenbarnevelt de Generale Veerenichde Geoctroyeerde Compagnie opgericht, algemeen bekend als de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De VOC was destijds niet alleen de grootste handelsonderneming ter wereld, het was ook de eerste vennootschap waarvan de aandelen vrij verhandelbaar waren.

Het doel van het dividend was toen al het aantrekken van beleggers. Het dividend is daarnaast net als nu een beloning voor het verstrekken van risicokapitaal. De prille oorsprong van het dividend houdt verband met het feit dat niemand bereid was of genoeg geld had om de handelsexpedities van de VOC voor te financieren.

Risicospreiding

In hoofde was risicospreiding de reden waarom de initiatiefnemers van de VOC de straat opgingen en aan mensen vroeg of ze een aandeel wilden kopen. Als ze aan de expedities meebetaalden, kregen ze in ruil een deel van de winst. Impliciet volgt hieruit dat het dividend ook een beloning is voor mensen die hun aandelen langere tijd vasthouden.

Aangezien heel wat beleggers aandelen kopen voor de dividenden, is het belangrijk dat bedrijven regelmatig een deel van hun winst uitkeren. Want zonder dividend is het minder aantrekkelijk om de aandelen vast te houden. Beleggers zouden dan kunnen besluiten om hun aandelen te verkopen, met als gevolg grote koersdalingen.

Niettemin wordt het dividend door de meeste beleggers verwaarloosd. Het gaat immers vaak om kleine bedragen. Degenen die er wel naar kijken, laten zich bij de keuze van aandelen snel leiden door de hoogte ervan. Echter, een hoog dividendrendement is niet altijd een goede reden om een aandeel als aantrekkelijk te beschouwen.

Samengesteld dividend

De mate waarin het dividend verder zal kunnen groeien, is vaak belangrijker dan de hoogte van het dividendrendement. Je kunt ervoor kiezen om het dividend te gebruiken als bron voor extra inkomsten. Echter, op termijn is herbeleggen de betere keuze. Je koopt dan het dividend (nieuwe) aandelen bij. Hierdoor groeit het belegd vermogen en ontvang je daar weer meer dividend over. Dat effect wordt ook wel samengesteld dividend genoemd.

Dividend en koerswinst zijn bij beleggen niet vanzelfsprekend. Op termijn van tien jaar bestaat de totale opbrengst van aandelen voor twee derde uit de ontwikkeling van de koers. En die is helaas net zo min gegarandeerd als de continuïteit van het dividend. Het is dus belangrijk dat de bedrijven waarin je belegt niet te goedgeefs zijn, en dat ze efficiënt geleid worden.

Bedrijven die te gul met het dividend zijn, beperken zichzelf in de keuzemogelijkheden van hun investeringsprojecten. Hierdoor hypothekeren ze mogelijk hun toekomst. Als bedrijven amper winst maken en een hoog dividend betalen, kunnen ze in de problemen komen, met alle gevolgen van dien voor de koersontwikkeling. Bedrijven die niet efficiënt geleid worden, hebben vaak een laag rendement op eigen vermogen. Dit is een veelgebruikte maatstaf om de kwaliteit van het management te meten. Het biedt daarnaast een indruk van het groei-vermogen van de onderneming.

Vijf dividendaandelen met kernkwaliteiten

In de huidige marktomstandigheden vormen aandelen van kwaliteitsbedrijven met een hoog en duurzaam dividend een aantrekkelijk alternatief voor sparen. De kernkwaliteiten van dividendaandelen kun je visueel weergegeven in een kwadrantenmodel. Elk aandeel beschikt over positieve en negatieve kenmerken.

Het kwadrantenmodel helpt bij het analyseren van de plus- en minspunten, zeg maar de kwaliteiten en de valkuilen. Andere combinaties zijn ook mogelijk, maar de lijst met kernkwaliteiten bestaat in de regel uit het dividendrendement, dividendgroei, pay-out ratio en het rendement op eigen vermogen.

Als de aandelen op het Beursplein op de voornoemde vier punten worden doorgelicht, blijkt dat slechts een handvol aandelen uit de Nederlandse verzamelindex met hoofdfondsen, midkapaandelen en small-caps de test met vlag en wimpel doorstaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!