Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Belegger van de Week: Heleen Pelle

0 0 Leestijd ongeveer

Heleen Pelle (61) liep de recente koersstijging van Galapagos mis. Zij verkocht haar aandelen een half jaar geleden omdat zij geen vertrouwen meer had in de leiding van het bedrijf. Meer succes had zij met Unilever.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Mijn opa en mijn vader waren actieve beleggers, dus ik had goede voorbeelden. Zelf ben ik rond mijn 25e begonnen. Ik was net afgestudeerd en begon met mijn eerste baan bij Unilever. Aanvankelijk koos ik voor beheerde fondsen als Robeco en Rodamco, daarna kocht ik mijn eerste individuele aandelen van Unilever.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Op 1 januari 2001 overleed mijn vader en erfde ik een deel van zijn beleggingsportefeuille, die voornamelijk uit individuele aandelen bestond. Ik vroeg mij af of ik niet meer moest gaan spreiden, bijvoorbeeld in obligaties. De adviseur van mijn bank vond dat niet nodig, hij adviseerde mij om de aandelen aan te houden en offensief te beleggen. Nog geen uur na dit adviesgesprek, dat plaatsvond op 11 september 2001, waren de Twin Towers het doelwit van een terroristische aanslag. Toen besloot ik om mijn beleggingen zelf te gaan doen, zonder adviseur. Mijn beleggingen zijn voornamelijk bedoeld voor aanvulling op mijn pensioen. Als zelfstandige heb ik weinig pensioen opgebouwd en ik ben blij dat ik het in eigen hand heb genomen omdat de uitkeringen van de pensioenfondsen behoorlijk onder druk staan.’

Wat was uw grootste succes?

‘Mijn eerste aandelen van Unilever waren meteen een klapper. De koers verdubbelde  in korte tijd, en toen heb ik winst genomen door de helft te verkopen. Een ander succes zijn mijn Rabo-certificaten, dat zijn een soort obligaties die 6% per jaar uitkeren.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Ik had gedacht met Galapagos een mooie stijging mee te maken. Ik ken de ceo en ben twee jaar geleden ingestapt. Maar het schoot niet op met het aandeel en ik verloor mijn vertrouwen in de leiding van het bedrijf omdat de ceo in mijn ogen geen enkele ambitie uitstraalde. Hij had een gebruind hoofd omdat hij graag op zijn boot verbleef. Dat wordt niets meer, dacht ik, en op basis daarvan verkocht ik mijn aandelen. Helaas, want nu is het toch gebeurd. Ik ben een mooie koersstijging misgelopen.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Niet veel. Voor mijn werk – ik adviseer jongvolwassenen over hun studiekeuze of een tussenjaar in het buitenland – ben ik veel op de computer bezig. Ik ben vaak urenlang bezig met het zoeken naar een geschikte opleiding, vrijwilligerswerk  of cursus. Tussendoor kijk ik dan ook even hoe mijn portefeuille ervoor staat. Daarnaast houd ik het nieuws goed bij omdat ik wil weten wat er in de wereld gebeurt en wat de trends zijn.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik beleg breed en zorg voor een goede spreiding. Bij ABN Amro heb ik mijn portefeuille met individuele aandelen, zoals Shell, Unilever, Randstad, Arcadis en Heineken. Daarnaast heb ik dus mijn Rabo-certificaten en bij Triodos heb ik een paar beheerde fondsen. Triodos is mijn tegengeluid, want ik wil niet dat alles naar de zakkenvullers bij de commerciële grootbanken gaat. Triodos is wel mijn slechtst renderende belegging.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat zijn de adviseurs bij de grote banken die zichzelf via provisies te veel toe-eigenen. Die ergernis heb ik ontwikkeld omdat ik tien jaar lang de portefeuille van een tante heb beheerd. Die tante was oud en vrij vermogend, maar de bank behandelde haar respectloos. Zij betaalde veel provisie en kreeg geen enkel goed advies. Alleen een jaarlijks overzicht.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Ik bewonder niemand, behalve mijn vader. Hij was een goede belegger en besteedde er veel tijd aan. Later gaf hij mij ook tips over de beurs.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Ik voorzie een volatiele beurs. Ik zie het somber in omdat er zoveel rare mensen aan de macht zijn: Trump, Johnson. Het is niet te voorspellen hoe de beurs zich gaat ontwikkelen. Ik weet het echt niet. Ik heb altijd redelijk veel cash aangehouden, misschien moet ik nu ook in vastgoed gaan beleggen.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Blijf rustig zitten als je geschoren wordt, dat zei mijn vader altijd. Wanneer je een lange beleggingshorizon hebt hoef je niet in paniek te raken tijdens een recessie. De beurs trekt wel weer bij.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!