Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Belegger van de Week: Monique Bakker

0 0 Leestijd ongeveer

Monique Bakker (62) begon achttien jaar geleden samen met vijf andere vrouwen een beleggingsclub. Ze zijn heel actief op de beurs en hebben hun startkapitaal vele malen over de kop zien gaan.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Met zes vrouwelijke collega’s hebben we in 2001 de beleggingsstudieclub Centiment opgericht. We komen na al die jaren nog steeds bij elkaar, hoewel een aantal inmiddels een andere baan heeft. Beleggen is een gezamenlijke hobby geworden en zorgt ervoor dat we elkaar nog steeds zien. We hebben destijds €500 per persoon ingelegd. We zijn gestart met workshops waarvoor we bekende beleggers uitnodigden. Daarna zijn we voorzichtig begonnen met een beheerd fonds, Robeco IT, maar dat was geen succes. We hebben het een paar jaar later weer verkocht.’

 Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik vind het leuk om me te verdiepen in de financiële wereld, de economie en politiek. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op de beurs en door de beleggingsclub word ik getriggerd om het bij te houden. Wij streven ernaar om één keer per maand te vergaderen, daarnaast houden we contact via de mail en de app.’

Wat was uw grootste succes?

‘Een echt groot succes is ASML, dat hebben we op tijd gekocht op een koers €91,50. Onlangs hebben we een deel van de aandelen verkocht op €207. We hebben een deel in portefeuille gehouden, omdat we het idee hebben dat de koers nog verder zal stijgen. Een tweede succes is Akzo, waarmee we ook een forse koerswinst behaalden. De timing van aan- en verkopen is soms lastig omdat we te maken hebben met zes meningen. Soms is het goede moment alweer voorbij.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Ja, die hebben we ook: Imtech. In 2011 kreeg Imtech het predicaat Koninklijk en werd de naam veranderd in Royal Imtech. Een jaar later begon het bedrijf met een groot project in Polen, het ging om een contract van €680 mln, de grootste opdracht ooit in de geschiedenis van Imtech. Wij zijn in 2014 ingestapt, na een koersdip, en in 2015 kwamen berichten naar buiten over fraude. We zijn niet alleen ons geld kwijt, ik vraag mij ook af hoe het mogelijk is dat een ‘koninklijk’ bedrijf zich met dat soort frauduleuze praktijken bezighield.  Het is een lelijk voorbeeld van de financiële wereld.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Ongeveer een uur per dag. Ik volg dagelijks de aandelenkoersen via IEX en houd de ontwikkelingen bij via IEXProfs en Beursman.nl. Ik reis per trein naar mijn werk en die tijd gebruik ik om op de hoogte te blijven van het beursnieuws. De anderen hebben ook hun eigen informatiekanalen, bijvoorbeeld het Financieele Dagblad. We hebben dus van alle kanten input en het is leuk om het er samen over te hebben.’

Wat is uw strategie?

‘We nemen nu meer risico dan in onze begintijd, maar blijven voorzichtige beleggers. We hebben tegenwoordig alleen individuele aandelen in portefeuille, maximaal tien. En we spreken van tevoren af bij welke koers we weer verkopen. We vinden het niet erg als een aandeel zakt, dan kopen we bij. Ook spelen we in op trends in de maatschappij, zoals nu robotica. Op dit moment hebben we onder andere ROBO Global Robotic,  Heijmans, Ahold Delhaize, Unilever, Heineken en ASML in portefeuille. In de afgelopen achttien jaar is onze portefeuille enorm in waarde toegenomen. We hebben gemerkt dat als je meer geld hebt, je ook meer geld kunt maken op de beurs.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Ik erger mij niet zo snel, maar we zijn wel met de neus op de feiten gedrukt door diverse fraudezaken en witwaspraktijken. Ook de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China vind ik zorgelijk.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Warren Buffett is een bijzondere man, hij is dicht bij zichzelf gebleven. Door discipline, geduld en instinct is hij een van de rijkste mensen van de wereld geworden. Hij heeft een gevoel voor trends in de maatschappij en nieuwe kansen op de beurs. Hij concentreert zich op de toekomst, niet op het verleden.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘De groei van de wereldeconomie stagneert, dat zie je in Duitsland, maar ik ben niet pessimistisch. Wij denken dat er geld te verdienen is met artificial intelligence, big data en robotisering, vooral bij medische toepassingen.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Doe het niet voor het geld, zie beleggen als een sport. Het is een leuke hobby en je komt meer te weten over de wereldeconomie.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!