Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 26 sep 2019 11:00

Commentaar: nog steeds een fantastisch beleggingsjaar

0 0 Leestijd ongeveer

Een fantastisch beleggingsjaar is 2019 gebleven, ook na een tumultueus derde kwartaal.

Bijna drie maanden geleden blikte mijn collega Stephen Hendriks op deze plek terug op de eerste zes maanden van dit jaar. Die periode benoemde hij terecht als onwaarschijnlijk goed. Weer bijna een kwartaal later is deze kwalificatie onverminderd van toepassing. Weliswaar is de rally van het eerste halfjaar afgelopen zomer behoorlijk in kracht afgenomen, maar de belangrijkste Europese en Amerikaanse graadmeters zullen hun winsten naar verwachting het nu aflopende kwartaal wel verder kunnen uitbreiden.

Met slotkoersen van maandag bedroeg het rendement van de AEX over het derde kwartaal +2,3%. In dezelfde periode was het resultaat van de breed samengestelde Amerikaanse S&P500 +1,7% en dat van de Europese tegenhanger Stoxxs600 +1,3%. Daarmee komen de resultaten over geheel 2019 uit op +15,5% (Stoxx600), +17,8% (AEX) en +19,3% (S&P500). We moeten een decennium terug gaan – naar 2009 dus – om een jaar tegen te komen waarin de AEX nog harder door het dak ging dan dit jaar. In de rebound van de crash van 2007-2009 rendeerde de AEX toen in de eerste negen maanden +27,4%.

De komende weken zullen wij uitgebreid stilstaan bij onze resultaten over het derde kwartaal. In het volgende nummer geven wij een update van de persoonlijke redactietips van begin dit jaar. Over het eerste halfjaar was de best presterende tip ISRA Vision van Hildo Laman. En een week later plaatsen we een extra katern in Beleggers Belangen met de bijgewerkte factsheets van onze zeven voorbeeldportefeuilles. Alvast een tipje van de sluier: de Dividendportefeuille bereikte deze week een nieuwe recordstand; het totaalrendement sinds de start in 2011 bedraagt +230,5%.

Fantastisch beleggingsjaar

Maar nog belangrijker dan de analyse van de huidige stand van zaken is uiteraard wat de toekomst beleggers gaat brengen. Met een beleggingshorizon van twaalf maanden grossieren wij week in week uit in koopadviezen. Dit overigens niet alleen voor aandelen, maar zoals deze week in het Verhaal van de Week ook in valutaposities. Wij zijn dus positief. Op de korte termijn vinden wij de markt veel minder goed voorspelbaar. Echter, aangezien veel slecht nieuws deze zomer al is verwerkt, moet een rendement voor de AEX tussen de 15 à 20% over geheel 2019 goed mogelijk zijn.

Na de tegenslag van vorig jaar zou 2019 daarmee inderdaad als fantastisch beleggingsjaar de geschiedenisboeken ingaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!