Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Jeff Thijssen, 25 sep 2019 16:00

Column: hebzucht lijkt het te winnen van logisch redeneren

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers lijken zich alleen maar zorgen te maken over de handelsoorlog en zien daardoor andere extremen over het hoofd. In deze column bespreek ik drie rode vlaggen die een gevaar zijn voor de huidige bullmarkt.

De eerste is de ongelijke verdeling van vermogen in de wereld en het verschil dat steeds extremer wordt tussen arm en rijk. Uit een recente studie van het World Inequality Lab blijkt dat 10% van de inwoners uit China, Europa en de Verenigde Staten meer dan 70% van het totale vermogen in deze regio’s bezit. Daarnaast valt op dat met name in China, Rusland en de VS de rijken de laatste jaren flink rijker zijn geworden. Als de huidige trends zich doorzetten, dan zou alleen al de top van 0,1 procent van de wereld tegen 2050 meer vermogen bezitten dan de mondiale middenklassen.

$14 bln onder beheer

Een andere rode vlag is de omvang van de bedragen die enkele beheerders onder hun hoede hebben. BlackRock ($6,8 bln), Vanguard ($5,3 bln) en Fidelity ($2,5 bln) beheren samen al ruim $14 bln. Wanneer we dit vergelijken met bijvoorbeeld het bruto binnenlands product (bbp) van China van $12,2 bln (bbp is de maat waarmee we de grootte van de economie uitdrukken) valt pas goed op dat het om extreem grote bedragen gaat. Deze gelden worden beheerd door een zeer kleine groep beleggingsprofessionals en dat brengt risico’s met zich mee.

De derde rode vlag zijn de extreme marktkapitalisaties van een klein aantal bedrijven. Microsoft ($1 bln), Apple ($984 mrd), Amazon ($862 mrd) en Google ($845 mrd) maken nu deel uit van de top-10 van bedrijven naar marktkapitalisatie. Wanneer we terugkijken in de geschiedenis, dan valt op dat slechts drie van de tien grootste spelers op het gebied van marktkapitalisatie in de VS in 1989, nog tot de top-10 behoorden in 1999. Slechts één bedrijf (Microsoft) dat in 1999 tot de top-10 behoorde, zit daar nu nog in. Gezien de snelheid van de technologische ontwikkelingen is het aannemelijk dat leiders sneller worden vervangen. De kans is dan ook groot dat de huidige leiders in 2030 zullen zijn verdwenen uit de top-10. Desondanks blijven er dagelijks enorme bedragen in deze fondsen stromen. Wanneer deze trend zich keert, kan dit een enorme impact hebben. Enkel de vier genoemde fondsen samen hebben inmiddels een weging van 14% binnen de S&P500.

Gevaar voor de huidige bullmarkt

Een enorm hoge concentratie aan vermogen bij individuen zou beleggers aan het denken moeten zetten. Net als de besluitvorming die bij beheerders van fondsen ligt, met daarbij een kleine groep aandelen met extreme marktkapitalisaties die de index dragen. Desalniettemin gaat de bullmarkt door en lijkt de hebzucht het te winnen van logisch nadenken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!