Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Belegger van de week: Barend Bruijn

0 0 Leestijd ongeveer

Barend Bruijn (55) behaalde zijn grootste winst met Galapagos. Hij kocht op een lage koers van €17 per aandeel. Een deel van de koerswinst gebruikt hij tegenwoordig voor nieuwe aankopen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Eigenlijk ben ik door een vriend die belegde enthousiast gemaakt. Ik was toen 27 of 28 jaar en de rente was torenhoog. Een rente van 9 of 10% kun je je nu niet meer voorstellen. Er was dus geen noodzaak om te gaan beleggen, maar het leek mij gewoon leuk. Ik ben voorzichtig begonnen met het Postbank Beleggingsfonds en Legio Lease. In dat laatste fonds belegde ik naast mijn eigen inleg met geleend geld, maar dat zou ik nu niet meer doen. Gelukkig kon ik ervan af toen ik een huis kocht.’

 Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik vind beleggen nog steeds leuk en ik ben in de loop der jaren steeds actiever geworden. Ik beleg alleen in individuele aandelen, want ik heb niets met opties, obligaties of andere producten. De wereld van het geld en aandelen is waar mijn interesse ligt. Die wereld hangt nauw samen met politiek op macroniveau en daarom volg ik de ontwikkelingen op de voet. Daarnaast is beleggen een hobby die mij geld oplevert en dat is leuker dan een liefhebberij die geld kost. En tot slot: de rente is tegenwoordig zo laag, dat er niets van je geld overblijft als je het op een spaarrekening zet.’

 Wat was uw grootste succes?

‘Dat is Galapagos. Ik heb aandelen gekocht kort nadat het bedrijf naar de beurs ging, voor €10 per aandeel. Twee jaar later heb ik die aandelen weer verkocht voor €12. Later kreeg ik daar spijt van. Ongeveer vijf jaar geleden kocht ik opnieuw aandelen van Galapagos, op een koers van €17. Nu staat de koers boven de €150. Ik noem deze aandelen mijn ijzeren voorraad. Soms verkoop ik een deel als ik een ander kansrijk bedrijf wil kopen. Bij winst koop ik dan weer Galapagos bij.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat is vreemd genoeg ook Galapagos. Mijn portefeuille bestond ooit voor 100% uit Galapagos, maar het leek mij verstandig om meer te gaan spreiden. Toen ik een deel had verkocht, bleef de koers van Galapagos stijgen waardoor ik een flinke winst misliep. Maar het was natuurlijk ook een verstandige beslissing. Daarnaast heb ik natuurlijk ook andere teleurstellingen gehad: WorldOnline, UPC en Ahold. Die verliezen horen erbij, beleggen bestaat uit positieve en negatieve ervaringen. Toen de koers van Ahold na de boekhoudfraude in de VS kelderde, verloor ik op één dag heel veel geld. Vervelend, maar ik vond het ook een interessante ontwikkeling, dat een volksaandeel als Albert Heijn zo kon dalen.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Een paar uur per dag. Ik volg de koersen en lees veel op internet, vooral de meningen op verschillende beleggersforums.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Mijn strategie is om contrair te beleggen. Dus als de koersen dalen, koop ik bij en ik neem regelmatig winst als de koersen hoog zijn opgelopen. Ik handel redelijk veel, gemiddeld doe ik iedere week wel een transactie. Op dit moment bestaat mijn portefeuille uit vier posities: Galapagos, Kiadis Pharma, AMG en ING. Soms heb ik meer verschillende aandelen, maar het moet voor mij wel overzichtelijk blijven. Je kunt je niet focussen op 30 of 40 verschillende aandelen.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat is mijn eigen timing. Soms koop ik en gaat de koers flink naar beneden. Mijn zwakke punt is dat ik die aandelen te lang vasthoud, in de hoop op een koersstijging. Daarnaast erger ik mij aan beleggers die denken de waarheid in pacht te hebben. Het is onmogelijk om de beurs op korte termijn te voorspellen.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Daar heb ik over nagedacht, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niemand bewonder. Dat gaat te ver.’

 Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Ik verwacht dat de rente voorlopig laag blijft en de aandelenkoersen dus hoog blijven. Brexit en de handelsoorlog tussen China en de VS zullen de komende tijd voor golfbewegingen op de beurs zorgen. Het zal zeker geen stijgende lijn omhoog zijn. Maar op de lange termijn zullen de koersen licht stijgen.’

 Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is heel belangrijk. Ik raad iedereen aan om daar lid van te worden. De VEB behartigt de belangen van individuele beleggers en ook het blad van de vereniging is heel interessant.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!