Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Wie is er nog bang voor brexit?

0 0 Leestijd ongeveer

Terwijl de meeste beleggingsstrategen niet bang zijn voor een no deal-brexit, keren professionele investeerders de Londense beurs de rug toe. Hierdoor ontstaat voor particuliere beleggers een mooie kans door brexit.

De berichtgeving rond brexit beheerste deze week het financiële nieuws. Afgelopen maandag herinnerde KPMG iedereen eraan dat er voor de economie veel op het spel staat. De consultancyfirma voorspelt dat het Verenigd Koninkrijk een recessie tegemoet gaat als het de Europese Unie zonder goede afspraken de rug toekeert. Een verslechtering van het bedrijfssentiment leidt in dat scenario tot een krimp van de economie met 1,5% in 2020. Na het uitstel van afgelopen voorjaar staat brexit nu gepland voor donderdag 31 oktober.

Als het echt zo ver komt, gaan de grenzen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië van de ene op de andere dag dicht. Sommige bedrijven wachten niet af en nemen al maatregelen. Autobouwer BMW legt uit vrees voor logistieke problemen bijvoorbeeld een Mini-fabriek bij Oxford stil op 31 oktober en 1 november.

Deadline nadert

Het Britse Lagerhuis was de afgelopen weken het toneel van een grote strijd om een zogeheten no deal-brexit te voorkomen. Hoewel de deadline snel dichterbij komt, zijn de parlementariërs voorlopig met verlengd reces. Door het parlement tot 14 oktober te ontbinden, hoopte de nieuwe premier Boris Johnson het Lagerhuis lang genoeg buitenspel te zetten om te zorgen dat er na terugkomst onvoldoende tijd zou zijn om een brexit te voorkomen voor de deadline van 31 oktober.

Inmiddels lijkt Johnson echter zelf buitenspel te staan. Vlak voordat de parlementariërs verplicht met verlof gingen, is een wet aangenomen die de premier verplicht om uitstel te vragen op de EU-top van 17 en 18 oktober als er anders een vertrek zonder akkoord dreigt. Is dit vangnet voldoende? En belangrijker: hoe kunnen beleggers omspringen met een nieuwe ronde brexit-onzekerheid?

Het is vooral zaak om je niet te laten meesleuren in de achtbaan van berichtgeving rond brexit. Wie dat wel had gedaan, zou in de afgelopen jaren regelmatig op het verkeerde been zijn gezet. De wisselkoers van het pond tegenover de euro is de beste indicator voor het economisch sentiment. In juni 2016 ging de munt met 10% onderuit in de twee weken na de verrassende referendum-uitkomst. Overigens is het pond onlangs met 5% opgeveerd, al kwam dat doordat Johnson er niet in leek te slagen om een no deal-brexit te forceren door het parlement buitenspel te zetten.

Liever naar fundamenten kijken

In plaats van naar het nieuws van de dag, kunnen beleggers beter naar de fundamenten kijken. De waardering van de MSCI United Kingdom Index ligt 15% onder die van de brede Europe Index. Het dividendrendement van 4,8% ligt echter juist een stuk hoger (3,7% voor MSCI Europe Index). Beleggers hebben dan ook een flinke kans ingeprijsd dat het vroeg of laat toch tot een no deal-brexit komt. Dat is vreemd, aangezien het afgelopen jaar duidelijk is geworden dat het Lagerhuis altijd wel een manier vindt om daar een stokje voor te steken.

Bijna alle beleggingsstrategen voorspellen dat het uiteindelijk uitdraait op een EU-akkoord waarbij er geen grenscontroles aan de Noord-Ierse grens komen – of dat brexit via een tweede refenderum helemaal wordt afgeblazen. Toch hebben professionele beleggers inmiddels de Londense beurs de rug toegekeerd. De totale uitstroom uit Britse aandelenfondsen sinds het referendum is volgens dataleverancier EPFR opgelopen tot €30 mrd.

Koopmoment voor Britse aandelen

De tegenstelling tussen professionele strategen en beleggers is niet vreemd. Een fondsbeheerder heeft per slot van rekening heel wat uit te leggen als hij flinke koersschade oploopt als gevolg van een vertrek zonder goede afspraken. Voor particuliere beleggers – die geen verantwoording hoeven af te leggen bij een brexit-tegenvaller – is er nu een mooi koopmoment voor Britse aandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!