Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Dividend Menno van Hoven, 8 sep 12:00

Special dividend: nieuwe records blijven lonken

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

De Dividendportefeuille profiteert van het herstel op de beurzen, met inmiddels winst voor 3 van de 4 nieuwe aankopen. Op korte termijn zullen zo goed als zeker nog enkele belangrijke namen, zoals Texas Instruments en Microsoft, het dividend verhogen.

Na de felle verkoopgolf op de wereldwijde effectenbeurzen volgde eind augustus een snel herstel, met per 29 augustus een plus van 18% voor de Dividendportefeuille in 2019. Daarmee lonkt het record van eind juli, toen een voorlopig hoogste niveau ooit van €329.211 werd bereikt sinds de start in 2011. De huidige waarde van €319.634 is daar nog maar enkele procenten van verwijderd.

Het totaalrendement sinds de start bedraagt nu 219,6%. Niet alleen qua rendement maar ook qua dividend ligt de Dividendportefeuille goed op schema, met een totaal ontvangen bedrag van nu €46.706 sinds september 2011. Tot dusverre groeide het dividendinkomen elk jaar verder, ondanks de vele portefeuillewijzigingen.

In 2019 staat de dividendteller op €5366. Met nog ruim vier maanden te gaan verwacht ik ook dit jaar weer een nieuw recordinkomen te realiseren, zelfs met het ontbreken van een deel van de inkomsten in verband met de kaspositie die geruime tijd werd aangehouden (deels noodgedwongen in verband met de overname van Amer Sports).

De kaspositie bedroeg eind juli nog ruim 10% en is na de jongste aankopen van 5 augustus teruggebracht tot 3,6%. Daar komt dan nog €1043 (omgerekend 0,3%) aan ontvangen dividend in het derde kwartaal bij, wat de totale kaspositie op 3,9% brengt.

Dividend herbeleggen

Het ontvangen dividend wordt zoals altijd weer herbelegd tegen de slotkoersen aan het einde van het kwartaal, dus in dit geval maandag 30 september. Van de 37 posities in portefeuille gingen er in juli en augustus tot dusverre reeds 20 ex-dividend.

Zo werd bijvoorbeeld het allereerste dividend voor nieuwe aankoop Union Pacific (29 augustus ex-dividend) geïncasseerd. In september verwacht ik nog dividend van vijf Amerikaanse aandelen: Ecolab, Becton Dickinson, Eastman Chemical, VF Corp en Pepsico. Daarnaast keert Realty Income maandelijks uit; het dividend van 30 augustus ($0,2265 per aandeel) is ook nog niet meegenomen in de berekening van het derde kwartaal.

Al met al is de Dividendportefeuille bij de huidige samenstelling goed voor een geschat jaarijks dividendinkomen van €7212. Eerder becijferde ik al dat de portefeuille bij de huidige samenstelling op basis van de jongste 12 maanden een gemiddelde dividendgroei genereert van 10%.

Aanvullende dividendverhogingen

Het huidige geschatte inkomen, goed voor een dividendrendement van 2,3%, zal de komende maanden nog verder oplopen. Naast de gebruikelijke herbeleggingsronden, die elke keer meer aandelen en dus een hoger dividendinkomen opleveren, verwacht ik ook nog een aantal flinke dividendverhogingen voor belangrijke aandelen in portefeuille.

Van de 37 aandelen verhoogden er in 2019 inmiddels 25 hun dividend. Daarmee is het nog allerminst klaar voor dit jaar. In september verwacht ik forse (dubbelcijferige) dividendverhogingen van onder meer dividendtopper Texas Instruments en Honeywell.

Ook zwaargewicht Microsoft kondigt traditiegetrouw medio september zijn jaarlijkse dividendverhoging aan, waarbij het altijd gissen is naar de exacte omvang van de verhoging. Microsoft kan het dividend ook gemakkelijk met ten minste 10% opkrikken, maar zal waarschijnlijk terughoudender zijn. Het techbedrijf keert jaarlijks al bijna $14 mrd uit aan aandeelhouders.

Andere aandelen die het dividend dit jaar hoogstwaarschijnlijk nog zullen verhogen zijn Ecolab, Abbott Laboratories, Becton Dickinson, A.O. Smith, Eastman Chemical en Intel.

Prima start nieuwe aankopen
Op 5 augustus profiteerde ik van de scherpe koersdalingen op de beurs met de aankoop van vier nieuwe aandelen. Daarmee werd eindelijk de voor dividendportefeuillebegrippen forse kaspositie van ruim 10% teruggebracht tot de huidige 3,6% (exclusief dividend). Van de nieuwkomers staan na een paar weken de Europese aankopen Accor (+4,2%), DSM (+4,4%) en L’Oréal (+5,5%) op winst. Union Pacific levert vooralsnog 5% in. Later dit jaar wil ik de resterende kaspositie gebruiken voor nog twee aankopen. Onder meer Thule (zie Tip van de maand) is een kanshebber.

In het magazine van deze week treft u het volledige portefeuille-overzicht, inclusief de eerstvolgende ex-dividenddata en dividendrendementen per aandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!