Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Belegger van de Week: Mark Oosterman

0 0 Leestijd ongeveer

Mark Oosterman (33) is een echte dividendbelegger. Hij selecteert zijn aandelen via het Dividend Drill Return-model uit het boek The Ultimate Dividend Playbook van Josh Peters.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Het begon ongeveer vijftien jaar geleden. De eerste jaren deed ik het echt voor de lol, met kleine bedragen. Ik verdiende niet veel in die tijd.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik ben nu zzp’er en werk in de IT. De markt voor IT’ers is goed, maar het is niet vanzelfsprekend dat dat altijd zo blijft. Een zelfstandige heeft minder zekerheden dan iemand in loondienst. Daarom ben ik een paar jaar geleden serieus gaan beleggen. Ik wil later zelf kunnen bepalen wanneer ik met pensioen ga en niet afhankelijk zijn van de overheid. Daarom beleg ik voor de lange termijn en probeer ik vermogen op te bouwen voor later.’

Wat was uw grootste succes?

‘Ik ben een echte buy-and-hold-belegger met een voorkeur voor dividendaandelen van solide bedrijven die elk jaar groeien. Het gaat mij niet om een grote klapper, ik ben tevreden met een rendement van 8 tot 10% per jaar. Het dividend herbeleg ik altijd. Waarschijnlijk is Starbucks mijn grootste succes, daarmee heb ik op dit moment een rendement van 90% behaald. Ik ben destijds op het juiste moment ingestapt en heb vervolgens in porties bijgekocht.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat is in mijn begintijd als belegger geweest, toen ik maar wat aanrommelde. Imtech heeft mij wel pijn gedaan, hoewel het bedrag die ik erin geïnvesteerd had in verhouding laag was ten opzichte van mijn huidige posities. Ook Fugro, dat ik anderhalf jaar geleden kocht, heeft inmiddels een negatief rendement van 25%. Ik dacht dat het dieptepunt wel was bereikt, maar er zit nog steeds een hoop angst in deze markt. De olie- en gasmarkt is hersteld, maar de toeleveranciers komen maar niet uit het dal. De grote oliemaatschappijen zijn defensiever geworden met hun investeringen. Voorlopig houd ik Fugro aan. Eén keer moet toch de kentering komen.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Ongeveer één uur per dag. Ik lees het economisch nieuws in Het Financieele Dagblad, op IEX en heb een digitaal abonnement op Beleggers Belangen. Vooral de dividendportefeuille van Menno van Hoven heeft mijn specifieke aandacht. Hij heeft een indrukwekkend trackrecord. Ik kijk altijd welke aandelen hij koopt of verkoopt, maar ik maak zelf mijn afwegingen.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Zoals ik al zei: ik ben een echte buy-and-hold-belegger, met een voorkeur voor dividendaandelen, vooral blue chips. In principe houd ik al mijn aandelen aan en herbeleg ik het dividend. Daarnaast doe ik twee tot drie keer per maand een aankoop, altijd in kleine porties. Daarbij gebruik ik de selectiemethode uit het boek The ultimate dividend playbook van Josh Peters. Ik houd een watchlist van aandelen bij, die ik via het dividend drill return model uit datzelfde boek selecteer. Mijn portefeuille bestaat onder andere uit Microsoft, ASML, Besi, Apple, Cisco, Shell, Unilever, J&J en 3M.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Een echte ergernis heb ik niet, maar de tweets van Trump zorgen wel voor schokken op de financiële markten. Anderzijds zorgt hij ook voor mooie koopmomenten als de koersen plotseling dalen. President Trump is zo wispelturig, zoiets hebben we nog nooit meegemaakt.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Nico Inberg van IEX schrijft goed onderbouwde fundamentele analyses en de artikelen van Menno van Hoven lees ik ook graag.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is het belangrijkste macro-economische nieuws op dit moment. Het zorgt ervoor dat het toekomstbeeld niet heel rooskleurig is. Trump is wispelturig en de Chinezen zijn standvastig en willen geen gezichtsverlies. Anderzijds, als Trump herkozen wil worden, zal hij toch iets moeten bereiken via onderhandelingen met de Chinezen. Amerikanen zijn heel gevoelig voor de stand van zaken op de aandelenbeurzen.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Verdiep je eens in het dividend drill return model, waarmee je aandelen goed kunt vergelijken. Ik houd zelf alle kerngegevens bij in Excel en voer iedere week de actuele cijfers in. Zo krijg je een beter beeld van een aandeel en kun je zien of het duur of goedkoop is.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!