Laat naast waardering ook risico meewegen
De koers-winstverhouding zou de basis moeten zijn van iedere beleggingsbeslissing. Dat weet iedere belegger. Maar volgens expert Harry Geels is er in ieder geval als het om landen gaat nog een betere maatstaf. Dat is de risicogecorrigeerde koers-winstverhouding.
Geels constateert dat de waarderingsverschillen in Azië groot zijn. China lijkt op basis van koers-winstverhouding goedkoop, India duur. Betekent dit dat China dan veel aantrekkelijker is dan India? Niet per se dus, volgens de beleggingsexpert. China heeft namelijk twee grote problemen. Dat zijn de grote schuldenberg en de handelsoorlog met de VS. Daarom is het volgens Geels verstandig naast de waardering ook het risico te laten meewegen.
Risico
Steeds meer onderzoek wijst uit dat een risicogecorrigeerde koers-winstverhouding veel meer zegt over de relatieve waarderingen. Een simpele risicocorrectie kan bijvoorbeeld gedaan worden door de koers/winst-verhouding van een land te delen door de 3-jaars volatiliteit van de desbetreffende beurs. Er blijkt een tamelijk stabiele relatie te zitten tussen de hoogte van de koers-winstverhouding en de volatiliteit. Hoe hoger de volatiliteit, hoe lager de k/w doorgaans is.
Op basis van een dergelijke analyse ligt de waardering van India nog steeds boven het gemiddelde. China blijkt dan correct gewaardeerd, dus relatief niet goedkoop meer, aldus Geels. Uit oogpunt van deze risicogecorrigeerde waardering lijken vooral Hongkong, Zuid-Korea en Pakistan aantrekkelijk.
Klik hier voor de beleggingsfondsen waarmee u op de lange termijn op de aantrekkelijke waarderingen in Azië kunt inspelen.