Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 5 sep 2019 10:20

ACM dwarsboomt fusie PostNL en Sandd

0 0 Leestijd ongeveer

De ACM vreest dat de combi PostNL en Sandd te veel monopoliekracht krijgt en verbiedt de fusie. De postbedrijven vragen nu toestemming aan staatssecretaris Mona Keijzer van EZK.

In een persverklaring laten beide postbedrijven weten: ‘De ontwikkelingen in de afgelopen jaren, met een sterk krimpend postvolume en teruglopend rendement, spreken voor zich. Consolidatie is daarom absoluut nodig en de enige manier om de postvoorziening bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar te houden voor iedereen in Nederland.’ Met deze argumenten zijn PostNL en Sandd direct na het ACM-besluit naar Mona Keijzer gestapt, de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK), om de fusie alsnog af te dwingen.

Goede hoop

Dat de ACM geen fiat geeft voor het samengaan van beide postbezorgers is niet geheel onverwacht. De toezichthouder denkt dat een fusie voor een te grote marktdominantie zal zorgen met veel hogere tarieven tot gevolg. Beleggers reageren evenwel niet erg bezorgd op het bericht. Zij wisten dat PostNL de gang naar het ministerie nog achter de hand had en dat er een goede kans bestaat dat langs die weg de gewenste toestemming alsnog wordt verkregen. Keijzer en andere politieke partijen hadden al eerder gewaarschuwd dat de postbezorging in Nederland in de knel zou komen als de fusie er niet zou komen. Op basis van artikel 47 van de Mededingingswet kan het ministerie een bredere maatschappelijke afweging maken en het besluit van de ACM naast zich neerleggen. Voor Keijzer blijft het echter wel een lastige afweging. Zij loopt het risico een postmonopolie te creëren met veel hogere tarieven tot gevolg. Het maatschappelijk belang is daar ook niet mee gediend.

Koopadvies

Ik handhaaf niettemin mijn koopadvies voor PostNL. De fusie zal volgens mij gewoon doorgaan, met alle grote besparingen van dien. Mogelijk zullen er zelfs geen vertragingen optreden, maar dat hangt natuurlijk van de overheid af. Gaat de fusie door, dan zal door eenmalige integratiekosten het dividend mogelijk wel enkele jaren worden opgeschort.

 

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!