Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 2 sep 2019 14:54

Stikstofprobleem raakt VolkerWessels

0 0 Leestijd ongeveer

Bouwconcern VolkerWessels sloeg een opvallend sombere toon aan in het halfjaarbericht. Vooral de stikstofregels kunnen grote negatieve gevolgen hebben voor bouwprojecten.

De omzet van VolkerWessels is in het eerste halfjaar met 10,3% gestegen naar €3.055 mln. Onderliggend bleef de ebitda stabiel op €93 mln. Dit is exclusief de invloed van de nieuwe boekhoudregels en een voorziening van €7,5 mln voor de zeesluis in IJmuiden. Zonder de extra kosten voor dit rampproject boekte de infratak een hoger resultaat. Ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werd de winst opgevoerd. Door ongunstig weer daalde de winst in Noord-Amerika. Daarnaast bezorgden minder grote vastgoedtransacties de Nederlandse bouw- en vastgoedontwikkelingstak een lager operationeel resultaat.

Het orderboek van deze belangrijke divisie blijft goed gevuld, net als die voor het concern als geheel. VolkerWessels verwacht dit jaar nog steeds een hoger ebitda vergeleken met 2018 (€251 mln). Aangezien de voorziening voor IJmuiden dit jaar waarschijnlijk een stuk lager zal uitvallen, ligt de lat laag. Onderliggend reken ik op een stabiel tot licht lager operationeel resultaat.

Stikstofregels raken VolkerWessels

Voor de komende jaren zijn de vooruitzichten onzeker. VolkerWessels waarschuwt ervoor dat de stikstofuitspraak van de Raad van State een significant negatieve impact kan hebben op infra- en bouwprojecten. Het huidige overheidsbeleid om stikstof terug te dringen voldoet niet, bepaalde de rechter. Ook de kans op een harde brexit en de plannen in Berlijn om de huren te bevriezen baren het bedrijf zorgen. Maar de risico’s hangen vooral samen met de stikstofregels. Die brengen projecten in de pijplijn in gevaar en maken het minder eenvoudig om het orderboek aan te vullen.

Advies

Beleggers zien de bui al hangen en hebben de koers ( ) na de cijfers 18% lager gezet. Dat doet overdreven aan, want de politiek zal waarschijnlijk ingrijpen. Er is een enorme woningnood en de bouw van de beoogde 1 miljoen extra woningen moet juist versneld worden. De commissie-Remkes moet met oplossingen komen en brengt naar verwachting op 15 september zijn eerste advies naar buiten.  Totdat er meer duidelijkheid komt over het toekomstige stikstofbeleid is echter voorzichtigheid geboden en volsta ik met ‘houden’.

HALFJAARCIJFERS
In mln €20192018
Omzet3.0552.769
Onderliggende ebitda9393
Nettowinst3943

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!