Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Advies Jeff Thijssen, 28 aug 2019 17:44

Alfen op schema van verkeerde koers

0 0 Leestijd ongeveer

De producent van laadpalen voor elektrische auto’s ligt op schema in de uitvoering van de groeistrategie. Toch ontbreekt een fundamenteel element.

Laadpalenfabrikant Alfen blijft groeien. De omzet in de eerste helft kwam uit op €61,6 mln, een toename van 50% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Alfen wist te profiteren van gunstige marktomstandigheden voor laadpalen voor elektrische auto’s en smart grid-oplossingen. Daarnaast zorgde een verdere internationalisering voor de nodige groei: 32% van de omzet werd behaald buiten Nederland, tegen 21% in de eerste zes maanden van 2018. Het aangepaste operationele resultaat (ebitda) steeg met 132% tot € 4 mln. Onderaan de streep bleef een aangepaste nettowinst over van €1,4 mln (€0,07 per aandeel). Dat is een stijging van 125% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2018. Daarmee waren de resultaten over de eerste helft van 2019 beter dan de gemiddelde verwachting onder analisten. Beleggers reageerden enthousiast en zetten het aandeel gedurende de handelsdag circa 5% hoger.

Het bedrijf gaf aan dat het op schema ligt in de uitvoering van zijn groeistrategie. Alfen verwacht in 2019 een omzet van €135-145 mln. De groeiverwachting wordt gesteund door een stijging van het orderboek met 58% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Toegevoegde waarde

Ondanks de mooie groeicijfers ontbreekt bij de huidige koerswinstverhouding van 55 in mijn ogen iets fundamenteels en dat is de toegevoegde waarde van het bedrijf. Uit het jaarverslag en het prospectus maak ik namelijk op dat het bedrijf in de afgelopen jaren een fors bedrag kwijt was aan de inkoop van onderdelen. In 2018 gaf het bedrijf €66 mln uit aan de inkoop van materialen en daarnaast €5,2 mln aan werkuitbesteding, op een omzet van €102 mln. Hiermee maak ik de inschatting dat het bedrijf eerder een installatiebedrijf is, dan dat het een speciale technologie in handen heeft die een hoge k/w zou kunnen rechtvaardigen. Het ontbreken van de toegevoegde waarde maakt het businessmodel gevoelig voor concurrentie.  Ik handhaaf daarom het verkoopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!