Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden

Belegger van de week: Janneke Keuning

0 0 Leestijd ongeveer

Keuning (55) is business manager bij Eiffel Consultancy. Ze belegt ‘een beetje lui maar wel offensief’, met een uitgesproken voorliefde voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik was aandeelhouder in een bedrijf en toen ik daar in 2010 wegging, kreeg ik wat geld mee. Ik vroeg me af wat het verstandigste zou zijn om daar mee te doen. Het was twee jaar na het begin van de financiële crisis en de beurzen hadden flink wat terrein prijsgegeven. Beleggen leek een goede keuze.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik ben zeker geen actieve belegger. Ik heb een portefeuille bij Evi van Lanschot en daar hoef ik nauwelijks naar om te kijken. De meeste aandacht gaat uit naar mijn beleggingen in Karmijn Kapitaal, een private equity-fonds dat investeert in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Ik hoorde een van de oprichters van dit fonds op BNR-radio haar verhaal vertellen en dat sprak me erg aan. Karmijn belegt in bedrijven met een diverse, inclusieve directie. Dat wil zeggen dat vrouwen en/of minderheidsgroeperingen in de top vertegenwoordigd zijn. Ik heb contact met Karmijn gezocht en uitgebreid met een van de drie oprichters gesproken. Zij wist mij met haar bevlogen filosofie zo te raken dat ik ben ingestapt. Dat was in 2012. Toen het eerste fonds vol zat, ben ik later ook ingestapt in het tweede fonds. Karmijn investeert in bedrijven in heel uiteenlopende sectoren, van fashion tot food en van technologie tot gezondheidszorg – bekende namen zijn Marlies Dekkers en Jopen Bier – en als participant word je dan naar rato van je inleg aandeelhouder.’

Wat was uw grootste succes?

‘Dat was de verkoop van YouMedical, een van de bedrijven uit het eerste fonds van Karmijn, aan het Zweedse Trimb Healthcare. YouMedical ging in 2015 voor enkele malen de aankoopwaarde de deur uit. Daarnaast mag ik ook niet klagen over de waardeontwikkeling bij Evi van Lanschot. Al moet je dit jaar natuurlijk wel heel goed je best doen om op de beurs de boot te missen.’

Wat was uw grootste teleurstelling?
‘Ondanks het uitstekende track record is het ook bij Karmijn niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Een echte bleeder was Bretonière Groep, het moederbedrijf van onder meer de schoenenwinkelketen Fred de la Bretoniere dat begin dit jaar failliet is gegaan. Er is inmiddels een doorstart gekomen, maar dat gaat buiten ons fonds om.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?
‘Heel weinig. Ik kijk hooguit eens per maand naar de koersen. De kwartaalrapportages lees ik wel van voor tot achter. Ik ga meestal naar de aandeelhoudersvergadering. Die wordt vaak georganiseerd bij een van de bedrijven waarin het fonds belegt. Dat is erg leuk en komt je binding met het bedrijf echt ten goede. Ik vind het belangrijk dat je je kunt vinden in wat een onderneming doet. Uiteraard is het allemaal geen liefdewerk oud papier, maar het zijn ook weer niet afstandelijke investeringen waarbij alleen het resultaat telt en niets dan dat.’

Wat is uw strategie?
‘Een beetje lui maar offensief. Karmijn en Evi doen het werk. Ik doe zelf heel weinig, maar hou wel van wat risico en spanning. Bij Evi heb ik het op een na offensiefste profiel. Het is momenteel een prima markt om te investeren in het mkb, dus het zijn boeiende tijden.’

Wat is uw grootste ergernis?
‘Als een bedrijf failliet gaat. In het geval van Karmijn zitten er niet heel veel ondernemingen in een fonds, dus als er dan een omvalt tikt dat wel door.’

Welke belegger bewondert u het meest?
‘Ik verdiep me niet echt in de beleggerswereld en kan dus ook geen naam noemen.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?
‘Ik voorzie een onrustige periode. De groei is er wel uit, al houdt het gerommel met de rente de beurs nog aardig in stand. We gaan kabbelend naar lagere niveaus. Geen grote uitslagen omhoog of omlaag, maar de tendens is naar beneden. Brexit, de handelsoorlog en geopolitieke ontwikkelingen zullen nog wel voor oprispingen zorgen. Trump heeft natuurlijk ook flink wat impact maar al doet hij rare dingen, hij zal het niet laten ontsporen. Al met al zie ik de AEX eind dit jaar rond de 550 staan.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?
‘Als je betrokken wilt zijn, stap dan in zo’n betrekkelijk klein private equity-fonds. Je moet wel bereid zijn wat risico te nemen, maar je staat dicht bij de bedrijven waarin je investeert. Dat is heel wat spannender dan het volgen van een index, hoe profijtelijk dat nu ook is.’

lees hier over alle andere beleggers van de week.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.