Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Portefeuilles Karel Mercx, 22 aug 11:56

Defensieve portefeuille: de risico’s nemen toe

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Bank of America kwam afgelopen week met een onderzoeksrapport waaruit bleek dat drie veilige havens over een periode van negen maanden nog nooit zo’n sterke rally hebben gehad (gegevens sinds 1990) als de afgelopen negen maanden. Deze drie veilige havens zijn goud, Amerikaanse staatsobligaties en de Japanse yen.

Wij zijn het met Bank of America eens dat de risico’s aan het toenemen zijn. Wij twijfelen echter over wat we moeten doen. De aandelenposities staan over 2019 20% in de plus. Dit is drie keer zoveel als wij mogen verwachten over een heel jaar. De obligatie-ETF met als onderliggende waarde dollarobligaties in de opkomende markten staat 17% hoger. Dit is eveneens een factor 3 van wat normaal is over een periode van 12 maanden. De goudprijs staat dit jaar 21% hoger. Dit is ongeveer twee keer zo hoog als wij in dit klimaat hadden verwacht.

Kaspositie niet afbouwen

Met alle beleggingscategorieën die hard omhoog gaan in combinatie met het toenemende risico, is het totaal niet het klimaat om onze kasgeldpositie van 50% af te bouwen. Wij blijven dus maar wachten totdat er meer duidelijkheid is omtrent de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en de afkoelende wereldeconomie. Ondertussen genieten we van een bovengemiddeld rendement van 8,8%. Het jaardoel van de Defensieve portefeuille is de spaarrente plus de inflatie. Deze combinatie staat op 2,9%, zodat we in 2019 ruimschoots voorliggen op ons schema.

Rendement 2019: +8,7%
Sinds start (9 november 2010):  +44,1%

Nieuwe stimulering door ECB?
Afgelopen week lekte het nieuws uit dat de ECB een zogenoemde bazooka in stelling brengt: stimuleringsmaatregelen die verder gaan dan de renteverlagingen waar de markt op rekent. Dit zou bijvoorbeeld een nieuwe ronde van Quantitative Easing (QE) kunnen zijn, ditmaal niet via het opkopen van obligaties maar van aandelen. Bij de introductie van het aandelenopkoopprogramma in Japan stegen de aandelenkoers sterk. Mocht dit het geval zijn, dan denken wij eraan om het kasgeldgedeelte van de Defensieve portefeuille af te bouwen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!