Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 21 aug 2019 13:45

Heijmans verwacht lagere omzet

0 0 Leestijd ongeveer

Bouwconcern Heijmans kampt met vertraging bij een aantal binnenstedelijke projecten. Daardoor zal de omzet dit jaar niet groeien, tegen de eerdere verwachting in.

Het halfjaarbericht van Heijmans leverde een gemengd beeld op. De omzet daalde met ruim 6% naar €730 mln. Dat was een stuk lager dan de marktverwachting van €787 mln. Toch wist het bouwconcern de winstgevendheid sterk op te voeren. Het onderliggende ebitda steeg van €20 mln naar €25 mln, bij een analistenconsensus van €23 mln. Daarmee werd de winstmarge verhoogd van 2,6 naar 3,4%. Dankzij lagere financieringslasten verdubbelde het nettoresultaat bijna, naar €15 mln.

Projectvertragingen Heijmans

De tegenvallende omzet was vooral te wijten aan vertragingen bij een aantal binnenstedelijke bouwprojecten. Het gevolg was een lagere omzet en ebitda bij de belangrijke vastgoedontwikkelingstak. Heijmans wist de woningverkoop nagenoeg stabiel te houden op 1061 woningen, tegen 1065 in de eerste helft van vorig jaar. De prijzen stegen verder, waardoor de betaalbaarheid van woningen meer onder druk komt te staan. Dankzij de hogere prijzen kon Heijmans wel de stijgende kosten van onderaannemers opvangen. Zodoende bleef de marge van deze divisie stabiel. Verder wist de bouwer te profiteren van het herstel in de utiliteitsmarkt, met een duidelijk hogere omzet en winstmarge. Ook in de infratak kwam de winstmarge hoger uit, dankzij een selectief aannamebeleid.

Lagere omzet verwacht

Vanwege de projectvertragingen rekent Heijmans voor geheel het jaar niet langer op een hogere omzet, maar op licht lagere opbrengsten. De verwachting van een stijging van het resultaat werd wel bevestigd. Ik verhoog mijn winsttaxatie naar €1,40 per aandeel.

Dividend zit er volgens mij nog niet in. Weliswaar voldoet het bedrijf ruimschoots aan de bankconvenanten, maar de nettoschuld zal dit jaar naar verwachting niet verder teruglopen. Over het conflict met Tennet en het vertraagde project Zuidasdok had Heijmans geen nieuws.

Voor groei is de onderneming vooral afhankelijk van de woningmarkt, maar het gebrek aan bouwlocaties en stroperige procedures bedreigen de woningproductie. Sterke prijsstijgingen van onderaannemers leiden tegelijkertijd tot een verhoogd risico op tegenvallers. Ondanks de betrekkelijk lage k/w van 6,3 volsta ik met een houdadvies.

HALFJAARCIJFERS
In € mln20192018
Omzet730780
Onderliggende ebitda2520
Nettowinst158

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!