Column: ik wil ontsnappen uit de achtbaan
De eerste aflevering ging over mijn succesvolste positie: inspelen op een dalende rente. Dit keer gaat het over mijn enige positie die in het rood staat: short olie. Het idee van deze positie is eenvoudig. De wereldwijde olievoorraden staan op een record, de technologische vooruitgang zorgt dat er steeds meer olie naar boven komt en de wereldeconomie koelt af.
Zolang ik met data kan onderbouwen dat de olieprijs naar beneden gaat, blijf ik zitten en hoef ik niet met tientallen procenten verlies te verkopen.
Heldere strategie
Mijn strategie is helder, toch houdt dit alles mij ‘s nachts wel eens wakker. De laatste tijd is het vooral de aankondiging van de beursgang van Aramco die mij uit mijn slaap houdt. Saoedi-Arabië maakte op 10 augustus bekend dat het Aramco naar de beurs gaat brengen. De verwachting is dat dit ruim $2 bln gaat opbrengen. Dit is twee keer zoveel als het huidige grootste beursgenoteerde bedrijf Microsoft ($1057 mrd).
Het beste voor Saoedi-Arabië is als de olieprijs in de drie cijfers zou noteren (huidige prijs WTI $57). De overheid kan dan immers veel meer geld ophalen bij de beursgang die waarschijnlijk aan het begin van 2020 zal plaatsvinden.
Ik vind het daarom maar al te opvallend dat de Amerikanen juist op dit moment de spanning met Iran aan het opvoeren zijn. Op 21 juni blies de Amerikaanse president Trump op het allerlaatste moment een militaire aanval op Iran af.
Mocht Iran de straat van Hormuz dichtgooien, waar 25% van de wereldwijde olieproductie per tanker doorheen gaat, dan zou de olieprijs ongetwijfeld ontploffen.
De reden waarom de Verenigde Staten Saoedi-Arabië zouden willen helpen is dat de Saoediërs de olie willen prijzen in Amerikaanse dollars. Hulp aan de Amerikaanse hegemonie wordt altijd beloond; of ze kijken de andere kant op wanneer de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman een journalist laat vermoorden in het Saoedische consulaat in Istanboel.
Willen landen niet meewerken aan de Amerikaanse hegemonie dan vallen de leiders. Libië heeft geprobeerd de olieprijs in goud te laten noteren en Irak heeft geprobeerd om de olie in euro’s te laten noteren, maar of het toeval is of niet, Hoessein en Kadhafi zijn verdwenen.
Stekker eruit
Misschien trek ik de stekker wel uit mijn positie, maar ik weet ook dat ik wakker ga liggen als de olieprijs naar mijn koersdoel van €29,99 gaat en ik geen positie meer heb.
Het zou voor mijn gemoedsrust goed zijn als de olieprijs zou gaan dalen en ik met een goed gevoel uit deze achtbaan kan stappen.