Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 20 aug 2019 14:58

Column: ik wil ontsnappen uit de achtbaan

0 0 Leestijd ongeveer

Een paar weken geleden ben ik op deze plek begonnen met het bespreken van de posities van mijn ‘high conviction portfolio’. Dit is de portefeuille die gestart is toen ik in 2015 bij Beleggers Belangen ben gaan werken. Er zit slechts een handvol posities in, waarvan ik bovengemiddeld veel weet.

De eerste aflevering ging over mijn succesvolste positie: inspelen op een dalende rente. Dit keer gaat het over mijn enige positie die in het rood staat: short olie. Het idee van deze positie is eenvoudig. De wereldwijde olievoorraden staan op een record, de technologische vooruitgang zorgt dat er steeds meer olie naar boven komt en de wereldeconomie koelt af.

Zolang ik met data kan onderbouwen dat de olieprijs naar beneden gaat, blijf ik zitten en hoef ik niet met tientallen procenten verlies te verkopen.

Heldere strategie

Mijn strategie is helder, toch houdt dit alles mij ‘s nachts wel eens wakker. De laatste tijd is het vooral de aankondiging van de beursgang van Aramco die mij uit mijn slaap houdt. Saoedi-Arabië maakte op 10 augustus bekend dat het Aramco naar de beurs gaat brengen. De verwachting is dat dit ruim $2 bln gaat opbrengen. Dit is twee keer zoveel als het huidige grootste beursgenoteerde bedrijf Microsoft ($1057 mrd).

Het beste voor Saoedi-Arabië is als de olieprijs in de drie cijfers zou noteren (huidige prijs WTI $57). De overheid kan dan immers veel meer geld ophalen bij de beursgang die waarschijnlijk aan het begin van 2020 zal plaatsvinden.

Ik vind het daarom maar al te opvallend dat de Amerikanen juist op dit moment de spanning met Iran aan het opvoeren zijn. Op 21 juni blies de Amerikaanse president Trump op het allerlaatste moment een militaire aanval op Iran af.

Mocht Iran de straat van Hormuz dichtgooien, waar 25% van de wereldwijde olieproductie per tanker doorheen gaat, dan zou de olieprijs ongetwijfeld ontploffen.

De reden waarom de Verenigde Staten Saoedi-Arabië zouden willen helpen is dat de Saoediërs de olie willen prijzen in Amerikaanse dollars. Hulp aan de Amerikaanse hegemonie wordt altijd beloond; of ze kijken de andere kant op wanneer de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman een journalist laat vermoorden in het Saoedische consulaat in Istanboel.

Willen landen niet meewerken aan de Amerikaanse hegemonie dan vallen de leiders. Libië heeft geprobeerd de olieprijs in goud te laten noteren en Irak heeft geprobeerd om de olie in euro’s te laten noteren, maar of het toeval is of niet, Hoessein en Kadhafi zijn verdwenen.

Stekker eruit

Misschien trek ik de stekker wel uit mijn positie, maar ik weet ook dat ik wakker ga liggen als de olieprijs naar mijn koersdoel van €29,99 gaat en ik geen positie meer heb.

Het zou voor mijn gemoedsrust goed zijn als de olieprijs zou gaan dalen en ik met een goed gevoel uit deze achtbaan kan stappen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!