Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Klappen voor sterk vertegenwoordigde sectoren in Hoogdividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Ook de Hoogdividendportefeuille wist niet te ontsnappen aan de korte maar hevige verkoopgolf op de wereldwijde effectenbeurzen. De sterk sectoren financials, olie- en gas en de farma kregen de grootste klappen.

De Hoogdividendportefeuille van Beleggers Belangen staat in 2019 nog altijd op een winst van 11,8% en is sinds de start ruim een jaar geleden goed voor een plus van 7,0%. De afgelopen maand werd wel een flink jasje uit gedaan, vooral door de zware weging in meer cyclische en rentegevoelige sectoren.

De zwaarste klappen waren voor de grondstoffengerelateerde aandelen en voor banken en verzekeraars. Dat zijn 6 van de in totaal 20 portefeuilleposities die dan ook een zware stempel drukken op het rendement. Verzekeraar NN Group leverde op maandbasis 13,2% in en staat in 2019 op een dubbelcijferig verlies van 10,3%. Ook Allianz (-8,3%) en herverzekeraar Münchener Rückversicherung (-6,6%), dat eveneens opgenomen is in de gewone dividendportefeuille, leverden in.

Oliesector levert in, maar Chevron blijft overeind

Nog slechter verging het de oliemajors, met vooral forse verliezen voor de twee Europese posities Shell (-12,3%) en Total (-12,6%) die allebei in de verkoop gingen na teleurstellende kwartaalcijfers en de recente ontwikkelingen omtrent de olieprijs, die wegzakte na een plotselinge stijging van de olievoorraden.

Wat dat betreft bleef het derde olieaandeel, Chevron, nog relatief goed liggen met een min van slechts 3,6%. In tegenstelling tot de Europese oliemajors kwam Chevron met beter dan verwachte cijfers over het laatste kwartaal. Het bedrijf realiseerde een 26,3% hogere nettowinst van $4,3 mrd en zag de wereldwijde olieproductie met een mooie 9% groeien. Chevron kreeg $1 mrd op zijn rekening bijgeschreven als ‘termination fee’ in verband met de afgeketste overname van Anadarko, dat uiteindelijk werd gekocht door Occidental Petroleum. Vergeleken met Shell en Total is het concern minder blootgesteld aan de zwakke gasprijs.

Randstad en BASF krijgen klappen

Naast de financials en oliemajors leverden ook de cyclische aandelen Randstad (-10,2%) en BASF (-9,2%) flink in, waarbij BASF een nieuw dieptepunt bereikte en Randstad de laagste koers van begin dit jaar met rasse schreden nadert.

Het Franse vastgoedbedrijf Klépierre, tot dusverre een outperformer binnen de sector afgezet tegen bijvoorbeeld Unibail-Rodamco en Wereldhave, kende ook een slechte maand. Het koersverlies van 8,6% is meer dan het huidige dividendrendement van 7,7%. Klépierre werd samen met onder meer Unibail op ‘verkopen’ gezet door de analisten van Credit Suisse, die zwaar weer voorzien voor het aandeel vanwege de groeiende concurrentie van online shopping. Dat gaat steeds meer ten koste van de winst marges van de op winkelcentra georiënteerde vastgoedaandelen, die geen huurverhogingen kunnen doorvoeren en te maken hebben met overcapaciteit, aldus de analisten van CS.

De allergrootste daler op maandbasis was farmaceut Pfizer, dat rake klappen kreeg na de aangekondigde fusie met Mylan en de geplande afsplitsing van de generieke medicijntak. Pfizer, voorheen juist nog één van de grote uitblinkers binnen de hoogdividendportefeuille, leverde 16% in en zakte weg tot een laagste jaarkoers van iets meer dan $36, ruim 10 dollar onder het hoogtepunt dat vorig jaar december nog werd aangetikt. Voordeel van de koersdaling is evenwel dat het dividendrendement inmiddels weer is opgelopen tot 4%, wat precies gelijk is aan het streefrendement dat we jaarlijks aan dividendinkomen willen realiseren met deze portefeuille.

Ook lichtpuntjes in Hoogdividendportefeuille

Dat zijn veel grote dalers, maar het was niet alleen maar kommer en kwel. Uitblinker Procter & Gamble en vastgoedpareltje Realty Income, dat eveneens deel uitmaakt van de gewone dividendportefeuille, boekten bijvoorbeeld kleine winsten. Procter won na sterke kwartaalcijfers 3% in een negatieve markt en Realty Income, dat het dividend dit jaar wel meerdere keren verhoogde, was goed voor een plus van ruim 2%, waarmee de Amerikaanse aandelen het ook hier beter deden dan hun Europese sectorgenoten.

Ook positief was de koersontwikkeling van jongste aanwinst Ahold, dat sinds de aankoop vorige maand goed is voor een plus van 4%. Andere nieuwkomer Roche kent een minder gelukkige start met een min van bijna 2%.

In augustus zullen nog vier aandelen ex-dividend noteren: Ahold (9 augustus), Consolidated Edison (13 augustus), Shell (15 augustus) en Chevron (16 augustus). Interessant is dat Ahold voor het eerst begint met een halfjaarlijkse uitkering. Op 9 augustus gaat het supermarktbedrijf ex-dividend voor een interim dividend van €0,30 (40% van de onderliggende winst per aandeel over de eerste helft van 2019).

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!