Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Forumvraag: hoe kan ik inspelen op een hogere koffieprijs?

0 0 Leestijd ongeveer

Forumvraag:  Al een tijdje volg ik de futures van koffie en de ontwikkelingen in de markt. De koffieprijs is behoorlijk in elkaar gebeukt en dat had met name te maken met overaanbod. Dit lijkt echter te gaan veranderen.

Ik ben op zoek naar aandelen die actief zijn in de koffiebranche, zodoende kwam ik uit bij Tata Coffee en Starbucks. Tata Coffee spreekt mij aan gezien de geografische afzet, die een mooie spreiding in portefeuille geeft. Zij verkopen bonen, instantkoffie, thee en pepers. Op het eerste gezicht een prima balance sheet.

Antwoord door Koen Lauwers:

Een aantrekkende koffieprijs leidt niet automatisch tot hogere winsten bij koffieverkopers. In de consumentenprijs van de verschillende Frappuccino’s en Espresso’s staat koffie als grondstof voor hooguit enkele procenten in. Zaken als logistiek, vastgoed, personeel en marketing spelen een veel grotere rol. Grote bedrijven dekken zich bovendien in tegen prijsstijgingen op de termijnmarkten (hedging).

Een aandeel als Starbucks is omwille van de extreem hoge waardering op dit moment eerder een verkoop- dan een koopkandidaat. Indien de economische groeivertraging zich ook in de Verenigde Staten doorzet, dan zal dit niet zonder gevolgen blijven voor de consumentenbestedingen.

Bij de aankoop van individuele aandelen op exotische beurzen (India in het geval van Tata Coffee) moet u als particuliere belegger ook met het valuta-aspect rekening houden. De recente val van de Indiase rupiah illustreert dit risico.

Beleggen in termijncontracten

Wie wil inspelen op een hogere koffieprijs doet dit daarom het best direct op het niveau van termijncontracten met koffie als onderliggende waarde. Daar zijn voldoende financiële instrumenten voor beschikbaar (hefboomproducten en trackers bij respectievelijk Commerzbank en WisdomTree ETFS, concreet de WisdomTree ETFS Coffee met ISIN-code DE000A0KRJT2).

De koffieprijs daalde eerder dit jaar naar het laagste niveau sinds 2005. De twee belangrijkste oorzaken zijn een overaanbod op de globale koffiemarkt en de lage koers van de Braziliaanse real (BRL) tegenover de Amerikaanse dollar. Tussen mei en juli herstelde de koffieprijs met 30%, maar de voorbije weken ging een groot deel van die winst weer verloren.

De daling van de BRL bevordert de export uit Brazilië, wat nadelig is voor de prijs. De International Coffee Organisation verhoogde begin deze maand de prognose voor het aanbodoverschot op de globale koffiemarkt in het lopende oogstjaar van 3,11 naar 3,92 miljoen zakken (van 60 kg).

In Brazilië is de oogst sneller dan verwacht afgerond door goede weersomstandigheden. Tegelijk steeg in Colombia, de op één na grootste producent van arabica, de productie vorige maand met een kwart tegenover dezelfde maand een jaar eerder. De combinatie van deze elementen beïnvloedt het sentiment op korte termijn in negatieve zin.

Inspelen op een hogere koffieprijs

Toch ben ik van mening dat koffie aan het huidige prijsniveau ($0,96 voor het september termijncontract) erg kansrijk is. Het overaanbod en de zwakke BRL zijn elementen die al lang bekend zijn en dus ook al ruim in de prijs verrekend zitten.

Ik reken op een herstel van de Braziliaanse munt en een geleidelijke verschuiving van een surplus naar een deficit (al vanaf volgend oogstjaar) op de globale koffiemarkt.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!