Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 16 jul 15:09

Column: Jerome Powell is de slaaf van de financiële markten

0 0 Leestijd ongeveer

Op de Amerikaanse beurs staan futures genoteerd met als onderliggende waarde de rente van de Fed. De leden van de Fed, waaronder Jerome Powell, houden regelmatig toespraken. Wanneer de kans op een renteverlaging te laag is, dan vertellen ze dat ze beren op de weg zien. Is de kans op een renteverlaging te hoog, dan vertellen ze dat de economie als een zonnetje draait.

Beleggers weten dat het zo werkt en hadden op 9 juli de druk op Fed-voorzitter Jerome Powell flink opgevoerd door de rente-futures te brengen naar een niveau dat correspondeert met een kans van 100% op een renteverlaging.

Op 10 juli stond Powell namelijk voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om commentaar te geven op het monetaire beleid.  De Amerikaanse economie groeit al meer dan tien jaar onafgebroken. Dit was nog nooit eerder voorgekomen sinds de start van het meten van economische groei in 1785. De dienstensector (die is een stuk groter dan de industrie), gemeten aan de hand van de ISM Non-Manufacturing Index, laat met 55,1 ook nog eens aantrekkende groei zien.

Renteverlaging of niet?

Zal Powell de kans op een renteverlaging naar beneden drukken of zullen de markten Powell voldoende onder druk hebben gezet zodat hij zich committeert aan een renteverlaging?

De uitkomst is dat Powell een slaaf van de financiële markten is. Powell zei voor het Huis van Afgevaardigden dat de onzekerheden maar blijven toenemen en dat de schulden in Japan een stuk hoger zijn dan in de Verenigde Staten. Mocht het komen tot het opnieuw opkopen van obligaties dan zijn er genoeg obligaties te vinden, aldus Powell.

De kans op een normale renteverlaging van een kwartje door de Fed daalde in één klap naar minder dan 70% en de kans op een dubbele renteverlaging van twee kwartjes steeg naar ruim 30%.

Jerome Powell en de S&P500

Dit was het signaal om alles te kopen wat los en vast zat. De S&P500, de index met de vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven, schoot voor de eerste keer in de geschiedenis boven de 3000 punten, goud schoot met een aantal tientjes omhoog en de koersen van obligaties stegen ook (dalende rente).

De originele taken van de Fed zijn een stabiel prijsniveau en maximale werkgelegenheid. De inflatie is in de Verenigde Staten 1,6% op jaarbasis en de werkloosheid is de laagste in vijftig jaar.

Maar blijkbaar is het belangrijkste doel van de Fed de S&P500 en Powell is de slaaf van de financiële markten Het is leuk om rendement uit de toekomst naar voren te halen. De prijs is echter wel dat er in de toekomt minder rendement op aandelen te behalen is.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!