Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Argentijnse verkiezingen bieden beleggingskansen

0 0 Leestijd ongeveer

Argentinië staat door politieke onzekerheden op een kruispunt, wat volgens analisten een aantal interessante beleggingsmogelijkheden oplevert.

Beleggers kijken met een schuin oog naar de ontwikkelingen in Argentinië en de aankomende verkiezingen in oktober en november. Verwacht wordt dat de strijd zal gaan tussen zittend president Mauricio Macri en populist Alberto Fernández, die gesteund wordt door voormalig president Cristina Fernández de Kirchner.

Jupiter stelt dat dit een keuze kan betekenen tussen de voortzetting van een marktvriendelijk beleid of de terugkeer van het wanbetalingsrisico. Wil Macri kunnen winnen, dan zal de economische situatie in Argentinië moeten verbeteren en de koers van de Argentijnse peso moeten stabiliseren. De Argentijnse economie kromp over 2018 met 2,5%, terwijl de inflatie steeg tot 47,6%. Macri werd daardoor gedwongen bij het IMF aan te kloppen voor een lening van $56 mrd en impopulaire maatregelen aan te kondigen. Tezamen met een vroegtijdige droogte leidde dat tot een valutacrisis, waarbij de peso meer dan de helft van zijn waarde verloor.

De Argentijnse economie is dan ook fragiel, maar Jupiter is voorzichtig optimistisch over de tweede helft van het jaar. Verwacht wordt dat de zwakke peso en een dalende consumptie leiden tot een toename van de export, met een dalende schuld tot gevolg.

T. Rowe Price stelt dat als dit laatste scenario uitkomt en de Argentijnse economie aan kracht wint, Macri de verkiezingen wint en dit zal leiden tot een opluchtingsrally. Een verslechtering van de economische omstandigheden zal juist de populisten in de kaart spelen.

Argentijnse koopjes

Los van alle economische en politieke onzekerheden vindt T. Rowe Price dat de markten te heftig hebben gereageerd op de negatieve trends in Argentinië. Daardoor zijn verschillende activa aantrekkelijk gewaardeerd.

De eerste tip is cementproducent Loma Negra. T. Rowe Price verwacht dat de volumes in de tweede jaarhelft zullen herstellen, waarbij de opening van een nieuwe cementfabriek de winstmarges opdrijft. Daarbij beschikt het bedrijf over een sterke balans.

Verder beveelt T. Rowe Price stalen-pijpenleverancier Tenaris aan, waarvan slechts 10% van de activiteiten is blootgesteld aan Argentinië. Het bedrijf ligt op koers om de Russische markt te betreden en T. Rowe Price verwacht dat daardoor de marges en opbrengsten zullen verbeteren.

Ook adviseert T. Rowe Price beleggers eens te kijken naar de Argentijnse banken Grupo Financiero Galicia en BBVA Banco Frances. Ondanks de moeilijke marktomstandigheden zien de analisten dat de marges van deze banken op peil zijn gebleven, terwijl er voldoende liquiditeit is.

T. Rowe Price beveelt ook MercadoLibre aan. De online marktplaats en aanbieder van digitale financiële diensten bedient zowel consumenten als bedrijven. De blootstelling aan Argentinië is aanzienlijk, maar meer dan de helft van de omzet komt uit andere Zuid-Amerikaanse landen.

Jupiter geeft tot slot de voorkeur aan bedrijfskredieten van bedrijven die bestand zijn tegen de typisch Argentijnse politieke risico’s, zoals nutsbedrijven en luchthavens.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!