Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

ABN Amro: Argentinië op het randje van de afgrond

0 0 Leestijd ongeveer

De Argentijnse economie heeft het al enige tijd zwaar. Door een daling van zowel de consumptieve bestedingen (-2,6%) als investeringen (-4,6%) kromp de op twee na grootste economie van Latijns-Amerika in 2018 met 2,4%.

ABN Amro verwacht dat de recessie in Argentinië in elk geval nog tot juli aanhoudt. De cijfers van het bbp over het eerste kwartaal worden op 19 juni gepubliceerd, maar het maandelijkse bbp-cijfer is volgens ABN Amro een goede indicator. Deze wijst voor het eerste kwartaal op een daling van 5,7% op jaarbasis, waar de daling in het vierde kwartaal nog 6,2% bedroeg.

Stijgende inflatie

Een ander pijnpunt voor Argentinië is de stijgende inflatie. Na de invoering van het IMF-programma stabiliseerde de inflatie en daalde de reële rente van circa 25% in augustus tot bijna 0% in februari. Inmiddels is de belangrijkste rente weer boven de 70% gestegen en bedraagt de inflatie iets meer dan 50%.

Naast belastingmaatregelen en hogere nutsprijzen vindt ABN Amro dat vooral valutazwakte de huidige stijging van de inflatie heeft gedreven. In 2018 verloor de Argentijnse peso ten opzichte van de Amerikaanse dollar al 50% van zijn waarde. Dit jaar bedraagt de daling alweer circa 17%.

Diezelfde valutazwakte is volgens ABN Amro ook van invloed op de omvang van de overheidsschuld. In tegenstelling tot de meeste andere opkomende landen wordt meer dan de helft van de Argentijnse overheidsschuld nog steeds extern gefinancierd. Hoewel het IMF-programma voldoende zou moeten zijn om de financieringsbehoefte van Argentinië te dekken, sluit ABN Amro niet uit dat voortdurende onrust leidt tot een kapitaaluitstroom en een hernieuwde kredietcrisis.

Onzekere verkiezingen

Ondertussen vinden tussen 27 oktober en 24 november in Argentinië de presidentsverkiezingen plaats. Lange tijd was er de vrees dat voormalig president Cristina Fernández zou kunnen winnen. Tijdens haar regeerperiode van 2007 tot 2015 voerde zij een aantal controversiële maatregelen door en was zij het onderwerp van diverse corruptieonderzoeken. President zal ze ditmaal echter niet worden. Fernández kondigde op 18 mei onverwacht aan te kiezen voor de rol van vicepresident en heeft naamgenoot Alberto Fernandez naar voren geschoven als presidentskandidaat. Het is overigens onzeker of de huidige president Mouricio Macri zich verkiesbaar zal stellen. Wegens de slechte economische situatie is hij uitermate impopulair.

Prognoses verlaagd

Gezien de noodzaak om een zeer restrictief economisch beleid te voeren, vreest ABN Amro dat het voor Argentinië steeds moeilijker wordt om uit de vicieuze cirkel te komen van politieke onzekerheid, druk op de peso, hoge inflatie en hoge rentetarieven. Verwacht wordt dat de Argentijnse economie dit jaar met ten minste 1,5% krimpt en dat daarbij de neerwaartse risico’s aanzienlijk blijven.

Na de verkiezingen zal de politieke onzekerheid afnemen, maar ABN Amro denkt dat de opleving van korte duur zal zijn. De verwachting voor de economische groei in 2020 is verlaagd van 3 naar 2%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!