Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Dividend Ivan Snurer, 30 jun 12:00

Ze bestaan! Echte Europese dividendaristocraten

0 0 Leestijd ongeveer

Wall Street is het walhalla voor dividendbeleggers. Maar ook in Europa vind je aandelen met een perfecte dividendgeschiedenis van 25 jaar. Ja, in onze contreien zijn ze zeldzaam. Toch brengen we er drie voor het voetlicht. Eentje van bij onze zuiderburen, eentje van bij onze oosterburen en eentje van bij ons.

Als je bedenkt dat de prille oorsprong van de zogeheten Dividend Aristocrats terug reikt naar de beleggingen van de Europese adel, dan is het toch wrang dat je in Europa nauwelijks aandelen tegenkomt met een perfecte dividendgeschiedenis van 25 jaar. In de Verenigde Staten vind je volop aandelen die dat wel doen. Op Wall Street noteren zelfs aandelen die het jaarlijkse dividend reeds 50 jaar op rij hebben verhoogd.

Echte dividendaristocraten

In Europa zijn echte dividendaristocraten, dat wil zeggen aandelen met een progressief dividendbeleid van 25 jaar, eerder uitzondering dan regel. Je zou kunnen zeggen dat dit in de Verenigde Staten ook zo is, maar de twee continenten staan in geen verhouding tot elkaar. Op dit moment vind je op Wall Street welgeteld 135 unieke aandelen met een perfecte dividendgeschiedenis van 25 jaar. Dat is 1 op de 25. In Europa is dat wellicht 1 op de 250. De Belgische beurs telt 133 bedrijven, de Duitse beurs zo’n 400 en de Nederlandse 125. Met veel moeite vonden we er drie!

Sofina

Het eerste aandeel dat we onder de aandacht brengen is Sofina (BE SOF). De Belgische investeringsmaatschappij heeft een indrukwekkend trackrecord. Sinds de familie Boël medio jaren vijftig de controle erover verwierf, stijgt het jaarlijkse dividend gestaag. De holding van de familie Boël verzuimde slechts twee keer om het dividend te verhogen. Dat was in 1964 en in 1976. Voor de rest steeg het dividend sinds 1956 jaar in jaar uit. De holding komt daarmee op een trackrecord van 42 jaar aan jaarlijkse dividendverhogingen.

dividendaristocraten

Sofina is een van de best gediversifieerde holdings ter wereld. En dat met beheerkosten die een fractie bedragen van de kosten die je kwijt bent aan welk beleggingsfonds dan ook. Alleen voor de echte langetermijnbelegger is het nu niet het allerbeste moment om in te stappen.

Fresenius

Hoewel de geschiedenis van het bedrijf teruggaat tot het jaar 1462, is Fresenius (DE FRE) pas sinds 1986 een beursgenoteerde onderneming. De familie Fresenius was al in de 19e eeuw eigenaar van Apothek Hirsch, en besloot in 1912 duren om de productiefirma van het apothekersbedrijf te scheiden. Het zwaartepunt van de nieuw opgerichte firma lag op de ontwikkeling en productie van levensreddende medicijnen en infusie/transfusieproducten. Laatstgenoemde activiteiten werden in 1996 grotendeels ondergebracht in Fresenius Medical Care. Dit naar aanleiding van de overname van National Medical Care, een Amerikaanse aanbieder van dialysecentra.

dividendaristocraten

Het progressieve dividendbeleid van de moedermaatschappij is een bewuste keuze. Aangezien Fresenius het dividend sinds 1994 elk jaar opschroeft, staat de teller van jaarlijks achtereenvolgende dividendverhogingen op 26. Het aandeel is dus sinds vorig jaar, ook in de ogen van Amerikaanse beleggers een echte dividendaristocraat.

Unilever

Voor Nederlandse beleggers behoeft het aandeel Unilever geen verdere introductie. Velen zien in de Brits-Nederlandse producent van consumptiegoederen het beste dividendaandeel ter wereld. In de engste zin van het woord is Unilever geen echte dividendaristocraat. In Europese ogen wel, want het jaarlijkse dividend wordt sinds mei 2010 stelselmatig verhoogd. Maar het dividend over 2009 laat evenwel ten opzichte van het boekjaar ervoor een daling zien. Het is in die periode dat Unilever overging op het systeem van kwartaaldividenden. Daarvoor werkte het bedrijf met interim- en slotdividenden.

dividendaristocraten

De overstap naar vier dividendbetalingen per jaar is onmiskenbaar een negatieve trendbreuk. Omdat het echter een structurele verandering betreft, die ten goede komt van de aandeelhouders, wordt het algemeen gezien als een verbetering. Met een beetje goede wil is vanuit die gedachtegang het aandeel wel een echte dividendaristocraat. Unilever verhoogt haar jaarlijkse dividend immers al onafgebroken sinds de bevriezing in 1995.

Dividendkanaal

Bovenstaande grafieken visualiseren de koersontwikkeling en geven een beeld van de historische dividenden. Het koerskanaal van het dividendrendement geeft de boven- en ondergrenzen van de waardering aan. Aan de bandbreedte van het dividendkanaal kunt u aflezen of de aandelen over- of ondergewaardeerd zijn. Als de koers zich in de buurt van of, zoals bij Sofina, boven de rode lijn bevindt, dan zijn de aandelen duur. Onder of in de buurt van de groene lijn, zoals bij Fresenius, betekent dat ze goedkoop zijn. De koers van Unilever flirt met de grijze lijn. Dat wil zeggen dat de aandelen min of meer redelijk geprijsd zijn. De grijze lijn geeft namelijk de intrinsieke waarde weer op basis van het historisch dividendrendement.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!