Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Het technisch koersbeeld van vier crypto’s: bitcoin, litecoin, ripple en ethereum.

0 0 Leestijd ongeveer

Cryptovaluta’s laten zich goed lezen met behulp van technische analyse. We analyseren er vier: bitcoin, litecoin, ripple en ethereum.

Omdat het lastig is een fundamentele waarde op cryptovaluta’s te plakken, kan technische analyse uitkomst bieden bij de vraag of ze koopwaardig zijn. Digitale munten zijn namelijk bij uitstek speelbal van speculatie. Hoe meer beleggingen aan de emoties van de massa zijn blootgesteld hoe beter trends en koerspatronen tot uiting komen. De forse beweeglijkheid van cryptovaluta’s is echter wel een uitdaging. Hier zijn twee oplossingen voor: 1) het werken met logaritmische grafieken of 2) het gebruik van weekgrafieken, waarbij iedere bar in de grafiek een week voorstelt.

Ik kies voor het laatste. De weekbar geeft dan de koersontwikkelingen gedurende de week weer. De hoogste en laagste koers van de week worden verbonden met een verticale streep. Het horizontale streepje ter linkerzijde van het verticale streepje geeft de openingskoers van de week weer en het horizontale streepje ter linkerzijde de slotkoers.

Een andere uitdaging betreft de basismunt waarin we de koers uitdrukken. Ik ga ervan uit dat aangezien wereldwijd de meeste beleggers cryptovaluta’s uitdrukken in dollars, de koerspatronen in deze munt de meeste zeggenschap hebben. Vandaar dat we dollargrafieken gebruiken. Verder worden er dezelfde twee indicatoren gebruikt als bij de wekelijkse technische analyse van aandelen in de vaste rubriek Technische Analyse (te vinden in de digitale edities van het magazine Beleggers Belangen). Het betreft het voortschrijdend gemiddelde en de MACD.

Korter gemiddelde

In tegenstelling tot in de vaste rubriek, wordt hier een 20-weeks gemiddelde gebruikt in plaats van een 40-weeks. Dit is een keuze die is ingegeven door de genoemde grote beweeglijkheid, die ervoor zorgt dat trends sneller kunnen omslaan. Om daarop te anticiperen, kunnen beter kortere gemiddelden worden gebruikt dan langere, die trager zijn. Het achterliggende idee blijft echter hetzelfde: de richting van het gemiddelde geeft de langetermijntrend aan. Een stijgend gemiddelde duidt dus op een stijgende langetermijntrend en een gemiddelde met een negatieve hellingshoek op een dalende.

Hieronder bekijken we de patronen van vier van de bekendste cryptovaluta’s, te weten bitcoin, ripple, ethereum en litecoin.

Bitcoin

De bitcoin heeft sinds de bodem van eind vorig jaar, gevormd net boven de $3000, in een klein half jaar een sterke stijging laten zien, tot boven de $10.000. De bodem werd voltooid toen de koers de (onderste) horizontale weerstandstandslijn wist te doorbreken en het 20-weeks voortschrijdende gemiddelde min of meer gelijktijdig een stijgend verloop kreeg. Er zijn veel koopkrachten. Inmiddels zijn ook de weerstanden van diverse vorige toppen op $8500 en $10.000 uitgenomen. Daarom zit de bitcoin in een stevige opwaartse trend, en daarmee is deze munt koopwaardig. Ondertussen staat de koers echter wel erg ver boven het 20-weeks gemiddelde, wat wijst op een sterke ‘overbought’-conditie. Dit kan tot tijdelijke winstnemingen leiden. Zo lang dit niet leidt tot een lagere bodem, blijft de stijgende trend intact. Het eerste koersdoel is $11.900.

Grafiek Bitcoin

Ripple

Bij ripple is de bodemvorming nog maar recent voltooid. De koers heeft de vorige toppen rond de $0,45 uitgenomen. Daarnaast heeft het 20-weeks voortschrijdend gemiddelde een positieve hellingshoek gekregen en is de MACD boven de nullijn gekropen. De ripple is daarmee koopwaardig. Het eerste koersdoel ligt bij de laatste top, die van september vorig jaar, op $0,78. De indicatoren geven nog geen overbought-conditie aan, wat gunstig is.

Grafiek Ripple

Ethereum

De bodemvorming van de ethereum is nog maar zo’n zes weken geleden afgerond. De koers brak toen uit een opwaartse driehoek, waarna het 20-weeks voortschrijdende gemiddelde ging stijgen. Na een aanvankelijke stijging is de koers beland in een pauzepatroon dat de vorm had van een vlag. Daar is de koers recent uitgebroken, wat een bevestiging is van de opwaartse trend. Er zijn voorlopig weinig weerstanden te vinden, dus is er veel stijgingspotentieel. ‘Kopen’.

Grafiek Ethereum

LiteCoin

Net als de ethereum, is ook de litecoin is zo’n anderhalve maand geleden in een opwaartse trend terecht gekomen, toen de koers door de horizontale weerstand op $70 wist te breken en het 20-weeks voortschrijdende gemiddelde begon op te lopen. In de maand april heeft zich een pauzepatroon voorgedaan, in de vorm van een (hangende) vlag. Daar brak de koers begin mei uit. Vlaggen worden ook wel halfmastpatronen genoemd. Ze vormen zich doorgaans halverwege een bepaalde trend. Dit impliceert een koersdoel van rond de $160. Litecoin is koopwaardig.

Grafiek Litecoin

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.