Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Waarom zilver gouden tijden tegemoet gaat

0 0 Leestijd ongeveer

De laatste zes jaar is de goudprijs meerdere keren afgeketst op een weerstand in het gebied tussen $1350 en $1380. Dit belangrijke weerstandsniveau is nu echter doorbroken. Worden het ook voor zilver gouden tijden?

Ongetwijfeld heeft dat te maken met de oplopende geopolitieke spanningen rond Hongkong en Iran. Ook het beleid van de Fed en ECB zal hier een rol bij spelen. Beide centrale banken hebben nieuwe maatregelen aangekondigd om de economie te stimuleren.

De basisvaluta van goud is de dollar, maar ook in de euro, Japanse yen en Chinese yuan zien we de doorbraak van de goudprijs duidelijk uitgedrukt. Er lijkt een mooie tijd aan te breken voor goud.

Horizontale pendule

Wij denken echter dat de koersstijgingen voor het edelmetaal zilver nóg groter zullen zijn. De verhouding tussen de prijs van goud en zilver is de laatste jaren namelijk enorm gestegen. Op 28 april 2011 bereikte de goud-zilververhouding met 31,71 het laagste niveau in tientallen jaren. Sindsdien is deze ratio opgelopen naar 91,42. Tijdens deze beweging ging de prijs van goud met 13,2% onderuit en die van zilver met 59,4%. Sinds 1900 is er maar twee keer een hogere top geweest in de verhouding tussen goud en zilver: 97,31 in 1940 en 96,68 in 1991. De goud-zilververhouding beweegt als een horizontale pendule van hoog naar laag en weer terug. Er is daarom alle reden om uit te gaan van een stijgende zilverprijs.

Wij spelen hierop in via de ETFS Physical Silver ETC. Deze heeft zilver fysiek aangekocht waardoor er geen tegenpartij is. Dit tegenpartijrisico zou wel bestaan als er zilver op papier was aangekocht via bijvoorbeeld een future.

Geldpers

Het verleden heeft laten zien dat als centrale banken eenmaal beginnen de rente te verlagen, er altijd (veel) meer renteverlagingen volgen. Ook is de kans groot dat de ECB en Fed weer zullen beginnen met monetaire verruiming (Quantitative Easing, kortweg QE). Dat komt neer op het aanzetten van de geldpers, waardoor de valuta in kwestie aan waarde verliest. Edelmetalen kunnen niet worden bijgemaakt en zullen daardoor in prijs stijgen.

Een andere reden dat we optimistisch zijn over edelmetalen, is dat we er niet van uitgaan dat de G20-top van aanstaand weekend zal leiden tot verbeterde verhoudingen tussen de VS en China. De blijvende onrust omtrent de handelsoorlog zal de belangstelling aanwakkeren voor veilige havens, zoals edelmetalen.

Gouden tijden voor zilver

Goud en zilver behoren tot de beste beleggingen van de 21ste eeuw. In de afgelopen 19,5 jaar is de prijs van zilver opgelopen met 193% en die van goud met 381%. Het rendement op de beste aandelencategorie, Amerikaanse aandelen, blijft steken op 181% inclusief dividend. Edelmetalen zullen nog lang de best presterende belegging van de 21ste eeuw zijn en zilver staat aan de vooravond van een flinke inhaalslag.

Kerngegevens
Fondscode (ISIN)JE00B1VS3333
Fondscode (ticker)PHAG
BeursAmsterdam
Hoogste koers 12 maanden€13,47
Laagste koers 12 maanden€11,40
Beurswaarde€790 mln
Kosten per jaar0,49%
Uitlenen van zilvernee

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!