Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Portefeuilles Karel Mercx, 24 mei 2019 11:45

ETF-portefeuille: zilver is aantrekkelijker dan goud

0 0 Leestijd ongeveer

De zilver-ETF presteert dit jaar uitermate zwak. Toch zijn er voor ons argumenten om enthousiaster te zijn over zilver dan over goud. Het techmandje blijft intussen verbazen.

De slechtst presterende positie over 2019 is de Physical Silver ETF (ISIN: JE00B1VS3333 en tickercode VZLC) met een rendement van -3,27%. Sinds de opname op 19 juli 2018 heeft het edelmetaal de ETF-portefeuille een rendement gegeven van -0,96%. Het belangrijkste argument voor ons om zilver te verkiezen boven goud, is de ratio tussen de goud- en zilverprijs. Die ratio stond op 17 mei op de hoogste stand in de afgelopen 25 jaar: 88,53. Historisch gezien keert de ratio altijd weer terug naar 40.

Ter vergelijking: de laagste stand van de afgelopen 25 jaar werd op 28 april 2011 bereikt op 31,71. Sindsdien is de goudprijs gestegen met 5,4% en de zilverprijs gedaald met 49,1% (de hoogste stand van de afgelopen 100 jaar was in 1941 met 97,31 en de laagste stand in 1979 met 15,3).

Rente en China helpen ook

De Amerikaanse tweejaarsrente is sinds november gezakt van 2,9% naar 2,1%. De tweejaarsrente beweegt mee met het verwachte beleid van de Amerikaanse centrale bank Fed. Dit duidt erop dat hoogstwaarschijnlijk dit jaar een cyclus van renteverlagingen gaat beginnen. Dit is goed voor edelmetalen. Daarnaast is er de escalerende handelsoorlog tussen de Chinezen en de Amerikanen. Onzekerheid over het verdere verloop komt in theorie ook de prijzen van edelmetalen ten goede.

Techmandje

De best presterende positie over 2019 is de iShares S&P500 IT sector ETF (ISIN: IE00B3WJKG14 en tickercode IUIT)). Deze ETF wordt gedomineerd door Microsoft (weging 19,2%) en Apple (16,3%). Het rendement over 2019 is 21,62%. Het gemiddelde rendement per ETF over 2019 is +10,06.

Door de 33,8% aan kasgeld is het rendement van de hele portefeuille 6,48%. Dit kasgeld hadden wij graag ingezet in december bij de wereldwijde dip; wij waren alleen helaas te laat. Bij de volgende dip slaan we toe.

China is het zat
Het belangrijkste nieuws van de afgelopen week is dat de Chinezen genoeg lijken te hebben van de Amerikaanse strategie in de handelsoorlog. De Amerikaanse minister van Financiën meldde dat hij op een gegeven moment naar China zal gaan om de handelsovereenkomst af te ronden, maar Chinese overheidskranten schreven daarop dat zijn komst geen zin heeft. President Trump stelde invoerheffingen op producten uit Europa en Japan juist met minimaal zes maanden uit en schrapt die op Canadese producten misschien helemaal. De beurs blijft intussen stijgen op elke verzoenende opmerking en dalen bij elke escalatie.
  • Rendement 2019: +6,5%
  • Sinds start (14 maart 2014): +40,2%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!