Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Portefeuilles Menno van Hoven, 22 jun 2019 14:00

Nieuwe aankopen in hoogdividendportefeuille na sterke start

0 0 Leestijd ongeveer

De hoogdividendportefeuille is bijna een jaar oud en kan bogen op een prima start met een dubbelcijferig rendement, mede dankzij enkele flinke uitschieters zoals Procter & Gamble en Realty Income. Op korte termijn zullen we enkele wijzigingen doorvoeren.

De hoogdividendportefeuille werd op 1 juli 2018 in het leven geroepen. We begonnen met twintig aandelen die allemaal een startweging hadden van 5%. Inmiddels liggen die verhoudingen totaal anders, uiteraard als gevolg van het koersverloop van de individuele aandelen.

Enkele zeer grote stijgers hebben een (te) zware weging gekregen. Zo is Procter & Gamble, na een koerswinst van 47,6% sinds juli vorig jaar, goed voor een waarde van omgerekend €7109, ofwel een gewicht van 6,4% binnen de hoogdividendportefeuille.

Het slechtst presterende aandeel BAE Systems (defensie en luchtvaart) is daarentegen na een koersdaling van 21,8% €3737 waard, wat neerkomt op een gewicht van 3,4%.

Niet wenselijk

Met andere woorden: Procter, dat in juni een hoogste koers ooit bereikte op ruim $110, heeft nu bijna het dubbele gewicht van BAE Systems en het eveneens achterblijvende BASF. Dat is niet wenselijk, mede gezien de verschillen in waardering en de hoogte van het dividendrendement.

Zo biedt Procter nu nog slechts een yield van 2,7%, en noteert het dure aandeel tegen een geschatte k/w van bijna 25. Het aandeel BAE Systems daarentegen noteert nu tegen een k/w van minder dan 11 en biedt een veel hoger dividend van 4,6%.

Nog extremer is de situatie bij chemiebedrijf BASF, dat in lijn met sectorgenoten rond de laagste jaarkoers noteert en nu gekocht kan worden met een geschatte k/w van 11 en een dividendrendement van 5,1%.

Nieuwe aankopen

Het streven voor de hoogdividendportefeuille is nog altijd om jaarlijks een gemiddeld dividendrendement van ten minste 4% te realiseren. Om dat te bewerkstelligen zullen we op korte termijn een herbalancering doorvoeren, waarbij de positie in grote uitblinkers als Procter waarschijnlijk in lijn gebracht gaat worden met de rest van de portefeuille.

Het daarbij vrijkomende kasgeld zullen we investeren in één of meerdere nieuwe aankopen, daarover meer in het omslagartikel van volgende week. Ook is het mogelijk dat we het belang in achterblijvers zoals BASF en BAE Systems, vergroten.

Tot dusverre werd €5235 aan dividend geïncasseerd, wat we als cash hebben aangehouden. Dat is ruimschoots boven de doelstelling van 4%. Een simpele rekensom leert ons dat er het komende (tweede) jaar, dus vanaf 1 juli 2019, ten minste €4424 aan dividend binnen moet komen om aan de gestelde grens van 4% dividend­rendement te kunnen voldoen bij een actuele portefeuillewaarde van €110.611. De komende dagen hakken we knopen door over eventuele nieuwe aankopen en het al dan niet terugbrengen van de positie in zwaargewichten zoals Procter & Gamble.

Houdbaar dividend

Verder verandert er weinig en staat een hoog en minimaal houdbaar dividend voor zowel de bestaande posities als de nieuwe aankopen centraal. In het eerste jaar verliep wat dat betreft alles vooralsnog voorspoedig, aangezien we niet werden geconfronteerd met een dividendverlaging.

Ook was er dit jaar de eerste portefeuillewijziging: we namen afscheid van de Zwitserse farmaceut Novartis, die werd vervangen door de Franse sectorgenoot Sanofi. Qua dividendgroei blijft de hoogdividendportefeuille uiteraard wel achter bij de gewone dividendportefeuille, maar in ruil daarvoor is het gemiddelde dividendrendement flink hoger.

Drie aandelen met een hoog dividend zitten overigens in beide portefeuilles: Realty Income, Münchener Rück en Sanofi.

Samenstelling van de hoogdividendportefeuille

Aandeelrendement*Aandeelrendement*
Allianz22,1NN Group10,9
BAE Systems -21,8-21,8Oesterreichische Post-17,8
BASF-19,4Orange1,2
Bouygues-8,7Pfizer26,5
Chevron3,6Procter & Gamble47,6
Consolidated Edison19,3Randstad1,0
Enel28,8Realty Income42,4
Kimberly-Clark34,9Royal Dutch Shell1,9
Klepierre-3,9Sanofi1,5
Munchener Ruck21,5Total-4,1
* Rendement 1 juli 2018 – 12 juni 2019 in euro’s, exclusief ontvangen dividend

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!