Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Advies Peter Schutte, 18 jun 15:29

Beursgang Fastned moet €30 mln opleveren

0 0 Leestijd ongeveer

Snellader Fastned wil met de aanstaande beursgang drie miljoen nieuwe aandelen plaatsen tegen een prijs van €10 per stuk. Dat impliceert een kapitaalsuitbreiding van circa 20%.

Fastned, uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s heeft geld nodig om de verdere uitrol van het netwerk te financieren. Sinds de start in 2012 beschikt het inmiddels over 101 snellaadstations, waarvan 88 in Nederland, 12 in Duitsland en één in het Verenigd Koninkrijk. Verdere uitrol naar landen als België, Zwitserland en Frankrijk staat gepland. Fastned speelt hiermee in op de mega-trend van een volledige elektrificatie van mobiliteit. Verbeterde batterijtechnologie moet het mogelijk maken sneller te laden en grotere afstanden te kunnen rijden.

De infrastructuur voor het opladen loopt flink achter op de bulk aan e-cars die eraan zit te komen. Dit zijn uiteraard communicerende vaten. Positief is dat de beursgang is puur bedoeld voor het ophalen van groeikapitaal, de beide oprichters Bart Lubber en Michiel Langezaal zullen geen aandelen verkopen. Fastned staat al genoteerd op het handelsplatform Nxchange en zal deze notering behouden. De zichtbaarheid is daar evenwel beperkt.

Hoge kosten
Fastned is nog verlieslatend. Wel wist het bedrijf recent te melden dat het operationeel break-even heeft gedraaid in het eerste kwartaal, maar dat is exclusief kosten gerelateerd aan uitbreiding (personeel, architect, bestrating e.d.) van het netwerk. De operationele uitgaven zijn grofweg voor driekwart toe te schrijven aan uitbreidingen en zitten dus niet in dit cijfer. Fastned denkt deze uitbreidingskosten wel te dekken ingeval volledige elektrische auto’s 1,0-1,5% van het totale Nederlandse wagenpark uitmaken Momenteel ligt dit op 0,54%. Maar het kan hard gaan. Bloomberg New Energy Finance verwacht een penetratiegraad van 40% in Europa in 2040.

Inschrijven Fastned?

Hoe de markt voor laadstations er dan uitziet weet niemand, maar Fastned verwacht hier flink van te profiteren en in de toekomst ook de investeringen in de stations zelf (capex) te dekken. Het bedrijf zet alles in op groei en zal voorlopig geen dividend uitkeren. Inschrijven kan tot donderdag 20 juni, 14.00 uur, tenzij het loket eerder sluit. De eerste notering zal vrijdag 21 juni zijn. Ik adviseer beperkt in te schrijven en de stukken op de plank te leggen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!