Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Longread Johan Brinkman, 13 jun 2019 10:45

Kopen of verkopen? Aandelenadviezen zijn vaak niet eensluidend

0 0 Leestijd ongeveer

Kopen of verkopen? Aandelenadviezen zijn vaak niet eensluidend. Dat blijkt uit het Verhaal van de Week van Beleggers Belangen.

Met een groot aantal waarderingsmaatstaven voor aandelen beschikbaar, is het logisch dat de beleggingsadviezen van diverse bankenanalisten en Beleggers Belangen van elkaar afwijken. Toch zijn veel adviezen voor een bepaald aandeel juist eensluidend. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat een bedrijf op basis van vele criteria met goede cijfers komt, waardoor alle analisten het met elkaar eens zijn.

Analisten kunnen er echter ook van worden verdacht dat zij bij het formuleren van hun adviezen naar elkaar kijken. Dit als ze denken dat aan een bepaald aandeel een groot risico kleeft. Als een gelijkluidend advies qua koersvorming niet goed uitpakt, dan hebben ze het allemaal fout.

Ga je in je eentje de mist in, dan is dat slecht voor je track record. Dit omdat je het dan minder goed doet dan de concurrentie. Bovendien kan een analist die afwijkt van de consensus onder druk worden gezet door handelaren binnen hetzelfde bedrijf die het aandeel voor een klant willen kopen.

Van bovenstaande overwegingen heeft de redactie van Beleggers Belangen geen last. Om die reden publiceren wij nogal wat afwijkende adviezen, vergeleken met de consensusadvisering die financieel persbureau Bloomberg publiceert.

Kopen of verkopen?

De grootste afwijking zit natuurlijk tussen een koop- en verkoopadvies. Zo hebben wij een verkoopadvies staan voor meerdere aandelen die volgens de analistenconsensus koopwaardig zijn. Het omgekeerde komt echter niet voor. Analisten zijn namelijk heel zuinig met hun verkoopadviezen en geven relatief veel koopadviezen.

Kopen of verkopen? Lees hier welke aandelen de meeste bankenanalisten koopwaardig vinden, waar Beleggers Belangen juist een verkoopadvies hanteert.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!