Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Analisten Christian Slagter-Koster, 1 jun 10:00

Druk op Europese luchtvaartmaatschappijen houdt aan

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

Sinds 2018 ontwikkelen de kosten en prijzen voor Europese luchtvaartmaatschappijen zich in tegenovergestelde richting. Dit heeft een zware wissel getrokken op de winstgevendheid van Europese luchtvaartmaatschappijen.

AlphaValue verwacht dat op korte termijn de omstandigheden alleen maar moeilijker worden. Allereerst wil de Europese Commissie de belasting op kerosine verhogen om zo de CO2-uitstoot van de luchtvaartsector terug te dringen. AlphaValue wijst er verder op dat de olieprijzen momenteel een positief momentum hebben en luchtvaartmaatschappijen kampen met stakingen van luchtverkeersleiders in Frankrijk en Italië.

Capaciteitstoename

Ondertussen ziet AlphaValue dat de onzekere mondiale macro-economische en politieke omstandigheden van invloed zijn op het consumentenvertrouwen, waardoor de vervoerscijfers naar verwachting lager uitvallen. Daarbovenop is er sprake van een significante capaciteitstoename bij met name budgetluchtvaartmaatschappijen, wat volgens AlphaValue zal leiden tot meer concurrentie op de Europese markt waar vooral traditionele luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM hinder van zullen ondervinden.

EU-China deal

Verder heeft de EU met China een overeenkomst gesloten waardoor Europese luchtvaartmaatschappijen vanuit elke EU-lidstaat richting China mogen vliegen. Momenteel mag dit alleen vanuit EU-lidstaten die een bilaterale deal hebben met Beijing. Zo moest Lufthansa voorheen voor een vlucht vanaf Parijs naar Beijing via Frankfurt vliegen, maar kan dit nu rechtstreeks. De nieuwe overeenkomst maakt het tegelijkertijd voor Chinese luchtvaartmaatschappijen mogelijk om direct richting alle EU-lidstaten te vliegen. De extra capaciteit uit China zal volgens AlphaValue leiden tot meer concurrentie op langeafstandsvluchten.

Consolidatie

Tot slot zit de luchtvaartsector door de faillissementen van onder meer Air Berlin en WOW Air in een consolidatiefase en AlphaValue verwacht dat deze voorlopig zal voortduren. AlphaValue denkt wel dat de consolidatie op lange termijn leidt tot betere marktomstandigheden en een herstel voor Europese luchtvaartmaatschappijen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!