Lezersvraag: hoe kijkt u aan tegen de laatste ontwikkelingen bij Tesla?
Sinds 8 november 2017 heeft Tesla ook een obligatielening. Een obligatielening heeft echter een maximale winst, die bestaat uit de coupons. Een obligatie gaat namelijk in de regel voor 100 naar de markt en wordt ook afgelost tegen 100.
Het gevolg is dat de aandelenbelegger denkt in kansen en de obligatiehouder denkt in risico. De lening van Tesla had een coupon van 5,3% bij uitgifte. Maar omdat de obligatiekoers in elkaar is gestort, is dat voor de belegger die de obligatie nu koopt 9,2% (koers en rente bewegen tegengesteld).
Schulden Tesla
Dit is onhoudbaar. Tesla heeft hoge schulden ($12 mrd) die met de huidige rentes niet herfinancierbaar zijn. Hoe slecht het bedrijf er voor staat werd afgelopen week duidelijk, toen ceo Elon Musk opties begon uit te oefenen met uitoefenprijs $31,17. Een paar maanden geleden had hij 100% meer gehad omdat de koers toen twee keer zo hoog was. Het water staat Tesla aan de lippen.
De kans dat partijen die de technologie van Tesla willen hebben (bijvoorbeeld Apple) Tesla van de markt halen op de huidige koers is zo goed als uitgesloten. Wij denken dat de koers minimaal onder de $50 moet voordat andere partijen het aandurven.