Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Beurs en Economie Stephen Hendriks, 28 mei 2019 15:04

Veilige haven goud profiteert (nog) niet van onrust

0 0 Leestijd ongeveer

Het escalerende handelsconflict tussen de VS en China maakt beleggers nerveus. Dat leidt tot een vraag naar veilige havens, waaronder normaal gesproken ook goud. Maar vooralsnog vluchten beleggers juist niet massaal in goud. Dat ligt vooral aan de krachtige dollar.

Na een flitsende start van het jaar hapert de opmars van de aandelenmarkten de laatste weken. Euforie over het einde van een strikter beleid van de Federal Reserve heeft plaats gemaakt voor angst voor escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China. Bijvoorbeeld in de halfgeleidersector. De Amerikaanse PHLX Semiconductor Sector Index, bekend onder tickercode SOX, schoot dit jaar uit de startblokken. De index won 37,5% tussen eind 2018 en eind april, toen de hoogste stand van het jaar werd bereikt. Sinds het toenemen van de handelsspanningen tussen de VS en China is deze index echter met bijna 17% gedaald.

De Europese autosector heeft een soortgelijke ontwikkeling laten zien. In de eerste vier maanden van 2019 steeg de Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts Index met bijna 25%. Sinds medio april is deze index echter met 16% gedaald. Zowel de Amerikaanse halfgeleiderindex als de Europese auto-index staan over heel 2019 nog in de plus. Maar het is duidelijk dat beleggers zich zorgen maken.

Veilige havens

In een dergelijk klimaat zijn veilige havens als staatsobligaties en goud doorgaans in trek. Staatsobligaties hebben die rol waargemaakt. De iBoxx-index van Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar of meer is dit jaar met 6,5% gestegen inclusief coupon. De goudprijs staat echter op het niveau van begin dit jaar, zo’n $1282 per troy ounce. Opmerkelijk genoeg steeg de goudprijs in de eerste twee maanden van dit jaar mee met de MSCI World aandelenindex. In februari piekte de goudprijs op bijna $1341. Maar ondanks de toegenomen handelsspanning staat de goudprijs zo’n 4,5% onder het hoogste niveau van dit jaar.

Sterke dollar

Beleggers die uitgingen van de status van goud als veilige haven, zullen zeker teleurgesteld zijn, stelde UBS in een recent rapport. De bank weet ook waarom goud niet meer heeft geprofiteerd van de onrust van de afgelopen tijd: de sterke dollar. De dollar is een andere veilige haven in het handelsconflict, aldus UBS, net zoals dat vorig jaar het geval was. Dat klinkt niet onredelijk. Sinds de dollarindex – waarin de dollar is afgezet tegen een mandje van valuta’s van de belangrijkste handelspartners – eind maart is opgelopen, staat de goudprijs onder druk. Maar volgens UBS is het verder opwaarts potentieel van de dollar beperkt. De munt is overgewaardeerd en beleggers hebben al massaal positie ingenomen op een verdere stijging.

Opwaarts potentieel

Toch ziet de bank pas echt opwaarts potentieel voor goud als de economische data serieus verslechteren. De recente verzwakking van de indices van inkoopmanagers in zowel Europa als de VS en Japan is daar mogelijk een voorbode van. Verder dalen de inflatieverwachtingen in de VS, wat ook gunstig kan uitpakken voor de goudprijs, net als een verdere daling van de lange rente in de VS – zowel de gewone als de reële (voor inflatie gecorrigeerde) lange rente. Goud levert immers geen inkomen of kasstroom op. Goud bereikte de hoogste niveaus in de afgelopen twintig jaar toen de reële rente tussen medio 2009 en begin 2013 sterk daalde en zelfs enige tijd negatief was.

In portefeuille

Sinds eind 2016 ligt de reële rente in de VS het grootste deel van de tijd tussen de 0,5 en 1% en beweegt de goudprijs zich voornamelijk in de bandbreedte van $1200-1400. Dit jaar is de Amerikaanse reële rente gedaald van bijna 1% tot 0,56%. Daardoor wordt goud weer wat aantrekkelijker ten opzichte van Amerikaanse (inflatiebeschermde) staatsobligaties, die andere veilige haven. De rol van goud is dan ook nog niet uitgespeeld. We houden daarom, ondanks de matige koersontwikkeling dit jaar, zowel in de Defensieve portefeuille als de Pensioenportefeuille onze goudpositie aan als dekking tegen een eventuele verslechtering van het economisch klimaat.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!