Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Longread Michiel Pekelharing, 14 mei 2019 14:00

Buitenlandse Zaken: Duurzaam beleggen gaat verder dan windmolens en zonnepanelen

0 0 Leestijd ongeveer

Allerlei duurzame uitdagingen, zoals het voorkomen van uitstoot van broeikasgassen of het tegengaan van verspilling, kunnen beleggers goed van pas komen. Bedrijven die helpen bij het oplossen van deze problemen, kunnen uitstekende beleggingen zijn.

Duurzaam beleggen kan allerlei vormen aannemen. Wie alleen oog heeft voor het financiële rendement en zich niet wil verdiepen in het duurzame beleid van ondernemingen, kan ervoor kiezen om in te spelen op allerlei kansen die ontstaan door duurzame verandering.

Steeds vaker wordt die verandering in een stroomversnelling gebracht door nieuwe regelgeving. In Nederland moeten bijvoorbeeld alle kantoorgebouwen vanaf 2023 ten minste klimaatlabel C hebben. In 2030 komt er bovendien een verkoopverbod van nieuwe auto’s die broeikasgassen uitstoten. Het is verleidelijk om hierop in te haken met een producent van zonnepanelen of een fabrikant van elektrische auto’s. De valkuil daarbij is echter dat zo’n bedrijf achter het net vist, bijvoorbeeld omdat het inzet op een verkeerde technologie of door de opkomst van goedkope concurrentie uit lagelonenlanden.

Zuinigheid loont voor Trimble

Vaak liggen er echter betere kansen voor bedrijven die indirect profiteren van de onderliggende duurzame trends. Een goed voorbeeld hiervan zijn ondernemingen die helpen om zuiniger om te springen met energie, zoals het Amerikaanse Trimble Navigation. Trimble ontwikkelt hard- en software voor bouw, landbouw en transport. De gemene deler van het assortiment is dat alle producten klanten helpen om processen vlotter te laten verlopen of om verspilling tegen te gaan.

Met speciale meetsystemen kunnen boeren op een computerscherm zien welke stukken landbouwgrond te veel of weinig water hebben. Het bedrijf ontwikkelt tevens apparatuur die helpt bij het uitstippelen van de meest energiezuinige routes voor de vrachtwagenvloot van logistieke ondernemingen, of voor het zo efficiënt en snel mogelijk neerzetten van gebouwen of infrastructuur, zoals grote bruggen. De omzet van Trimble groeit met bijna dubbele cijfers en de winst kan dankzij margeverbetering nog sneller stijgen.

Ook in andere duurzame segmenten loont het de moeite om op zoek te gaan naar bedrijven die speciale technologie of belangrijke onderdelen leveren. Een goed voorbeeld is de opkomst van de elektrische auto. Grote wagenmakers investeren miljarden in de ontwikkeling van elektrische auto’s. Volkswagen kondigde afgelopen najaar zelfs aan dat het hiervoor €44 mrd opzij gaat zetten.

Toeleverancier van de elektrische auto

Een flink deel van dit soort investeringen komt terecht bij toeleveranciers, zoals het Britse Johnson Matthey. Het aandeel werd in 2017 al getipt op basis van de sterke positie op de markt voor hoogwaardige katalysatoren. Onder meer door het dieselschandaal bij Volkswagen worden er steeds strengere eisen gesteld aan deze apparaten.

Inmiddels is de onderneming goed op weg om de overstap te maken naar het elektrische tijdperk. Johnson Matthey investeert bijna €250 mln in de bouw van een fabriek voor batterijen met een zeer hoge capaciteit. De onderneming heeft net een tienjarig contract gesloten voor de levering van de grondstof lithium. Als de productie in 2021 of 2022 van start gaat, levert dat een mooie groei-impuls op. In de tussentijd dijt de omzet met bijna 10% per jaar uit. Het aandeel heeft een alleszins redelijke waardering, wat niet helemaal los gezien kan worden van het brexit-risico.

Het Amerikaanse BorgWarner is een alternatief zonder brexit-gevaar. De onderneming maakt allerlei apparatuur waarmee kleine auto’s zuiniger met brandstof omspringen. De laatste tijd staat de afzet van dit soort wagens onder druk, wat ook terug te zien is in een licht dalende omzet. Hierdoor is een goed instapmoment ontstaan bij BorgWarner, dat op de lange termijn profiteert van strengere uitstooteisen.

Van afval naar brandstof

Hoe duurzaam elektrisch rijden is, hangt natuurlijk sterk af van de wijze waarop de stroom wordt opgewekt. Momenteel is het grootste deel van de energie afkomstig van fossiele brandstoffen. Duurzame energievormen winnen echter gestaag terrein. In Nederland komt het marktaandeel van schone bronnen op ruim 7% en het groeitempo ligt op ongeveer 10%. De aandacht gaat daarbij vaak uit naar zonne- en windenergie, maar net als in veel andere landen levert biomassa veruit de grootste bijdrage. Ook in dit geval loont het de moeite om als belegger vooral te kijken naar toeleveranciers, zoals het Deense Novozymes.

De onderneming is marktleider op het vlak van industriële enzymen, die onder meer gebruikt worden voor het omzetten van plantresten en huishoudafval in biobrandstof. De omzet in dit segment groeit met ruim 10%. Ook in andere duurzame opzichten loopt Novozymes voorop, zoals de wijze waarop het bedrijf duurzame ontwikkelingsdoelen in de strategie verwerkt. De sterke marktpositie en duurzame strategie komen behalve in een hoge nettowinstmarge van ruim 20% ook tot uitdrukking in een hoge waardering. Met het oog op de groeikansen en de goede financiële positie met nauwelijks schulden, is die echter meer dan gerechtvaardigd.

Niet meer lekken

Een andere sector waar duurzame verandering zich steeds duidelijker laat voelen is de waterindustrie. Droogte en vervuiling maken het lastiger om de watervoorziening veilig te stellen. In veel regio’s moet bovendien flink wat achterstallig onderhoud worden gepleegd. In Londen stamt bijvoorbeeld een groot deel van het waterleidingstelsel nog uit de Victoriaanse tijd. Het lokale waterbedrijf investeert binnen vijf jaar €5 mrd in het vervangen van bijna 1000 kilometer van het hoofdleidingnet, om te voorkomen dat er dagelijks 59 miljoen liter water weglekt, evenveel als de inhoud van 24 olympische zwembaden.

Het Amerikaanse Xylem is een voorbeeld van een bedrijf dat helpt bij het aanpakken van dit soort problemen. De onderneming richt zich op het winnen, zuiveren en vervoeren van water. Daarbij ligt de nadruk op oplossingen met een hoge toegevoegde waarde, zoals slimme meters waarmee lekken veel sneller ontdekt worden.

Behalve op eigen kracht, zet Xylem ook in op groei via overnames, waardoor de omzet op de lange termijn met dubbele cijfers stijgt. Omdat de nutssector goed is voor ruim de helft van die omzet, laat de inkomstenontwikkeling zich bovendien goed voorspellen. De stabiele omzetgroei en aantrekkelijke ebitda-marge van 15 tot 20% komen overigens wel tot uitdrukking in een vrij hoge waardering. Dat is overigens niet ongebruikelijk binnen deze sector.

Ook het eerder aanbevolen Ecolab is behoorlijk aan de prijs. Net als de andere bovengenoemde duurzame winnaars (Trimble, Johnson Matthey, BorgWarner en Novozymes) is Xylem een prima keuze voor beleggers die, op zoek naar een aantrekkelijk rendement, willen inspelen op duurzame ontwikkelingen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!