Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Christian Slagter-Koster, 1 mei 16:00

Column: niet op één paard wedden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Mijn schoonvader gaat binnen enkele weken met pensioen. Dankzij een regeling met zijn werkgever, waarvoor hij een groot deel van zijn carrière heeft gewerkt, in combinatie met een goede grip op zijn financiën, kan hij ‘al’ op 65,5-jarige leeftijd met pensioen.

Nog niet zo lang geleden zat ik zelf met mijn financieel adviseur aan tafel om mijn eigen financiële toekomst uit te stippelen. Met vierendertig lentes jong heb ik nog enige tijd te gaan voordat ik mijn pensioengerechtigde leeftijd bereik. Naast een spaarrekening en verscheidene beleggingen in aandelen voor de lange termijn, heb ik nu ook een pensioenrekening geopend waarop maandelijks een vast bedrag wordt gestort. Op deze manier probeer ik mijn financiële risico’s zo goed mogelijk te spreiden.
De laatste drie decennia is gebleken dat de financiële markten ontzettend volatiel kunnen zijn, met onder meer een dotcomcrash en de kredietcrisis. Het perfecte moment om in of uit investeringen te stappen is naar mijn mening zeer lastig te bepalen, waardoor gespreid beleggen mijn voorkeur heeft. Een manier om dit te doen is door een ‘dollar cost averaging’-beleggingsstrategie te volgen. Berekeningen van Schroders tonen aan dat beleggers daadwerkelijk hun risico’s kunnen beperken door gedurende een lange periode op regelmatige basis voor eenzelfde bedrag effecten aan te kopen.

Groter rendement, groter risico

De ‘dollar cost averaging’-strategie blijkt vaak een betere te zijn dan het gehele bedrag in een keer (lump sum) beleggen. Los van het feit dat je direct een fors kapitaal beschikbaar moet hebben, loop je ook meer risico bij een ‘lump sum’-belegging. Het voelt een beetje als het wedden op één paard. Het potentiële rendement is natuurlijk groter, maar je loopt ook meer risico. Schroders stelt dat je niet kunt voorspellen wat de markt gaat doen, maar dat je wel kunt nadenken over hoe je je zal voelen als deze instort. Gespreid beleggen kan meer gemoedsrust geven en beleggers ervan weerhouden om op de bodem van de markt te verkopen en op de top te kopen.

Het rapport van Schroders illustreert het oude marktgezegde dat het potentiële rendement groter is naarmate een belegger eerder begint. Mits de belegger in staat is om de belegging de tijd te geven om te groeien. Gelukkig heb ik nog de tijd om door spreiding mijn kapitaal te laten groeien.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!