Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 17 apr 2019 16:00

Aandeleninkoop verklaart alles

0 0 Leestijd ongeveer

Analisten van het Sovereign Wealth Fund van Abu Dhabi ($875 mrd onder beheer!) hebben uitgezocht waar de afgelopen 21 jaar wereldwijd het rendement op aandelen vandaan is gekomen. Hiervoor bekeken zij de 43 aandelenmarkten die deel uitmaken van de MSCI All Country Index.
De eerste onderzoeksfactor was het dividend­­rendement. Als aandeelhouder heb je recht op een stukje van de winst. De hoeveelheid geld die naar aandeelhouders gaat, afgezet tegen de prijs van een aandeel, zegt iets over het rendement. Het dividend verklaarde 1% van de verschillen in rendement tussen de 43 landen.

De tweede factor is de variatie in dividend, ook wel verandering in waardering geheten. Als het dividendrendement daalt, betekent dat bijna altijd dat er koerswinsten zijn. De variatie van dividend­rendement telt voor 7% mee voor de onderlinge verschillen tussen de landen.

Winstmarge

Als derde keken de analisten naar de verandering in winstmarge. Als de bedrijfswinsten in het ene land harder stijgen dan in het andere, zullen normaal gesproken ook de aandelenkoersen het daar beter doen. Dit verklaart 7% van het rendementsverschil tussen de 43 landen.

De vierde factor was de economische groei per hoofd van de bevolking. Die zegt iets over arbeidsproductiviteit: hoe efficiënt wordt er gewerkt? Deze factor verklaarde de rendementsverschillen voor 2%. Samen zijn de vier bovengenoemde factoren dus goed voor 17% van de rendementsverschillen.

Aandeleninkoop

De overige ruim 82% werd bepaald door maar één factor: de verandering in het aantal uitstaande aandelen. Binnen dit segment was Peru het best presterende land, met een rendement van 12,9%. Het aantal uitstaande aandelen nam in Peru af met 5,5%. Het enige land waar het aantal aandelen nog sneller kromp was Tsjechië (-6,0%). Het totaalrendement bedroeg daar 9,9%, ruim beter dan het wereldwijde gemiddelde van 6,6%. De zwakste rendementen waren te vinden in Griekenland. De afgelopen 21 jaar ging daar jaarlijks gemiddeld 7,3% van de koers af terwijl het aantal uitstaande aandelen op de beurs van Athene in die periode steeg met 12,7%. De enige beurs waar het aantal uitstaande aandelen nog sneller steeg was in China. Het aantal nam met 26,5% toe en het rendement kwam uit op 3,5% per jaar.

De Verenigde Staten zijn hard op weg om de ranglijst aan te voeren van landen waar de meeste aandelen zijn verdwenen. De afgelopen 52 weken hebben 173 bedrijven in de VS 5% of meer van de uitstaande aandelen uit de markt gehaald. De rendementen zijn enorm, vooral bij Apple (26%), (Cisco 47%), Oracle (32%) en Starbucks (44%). Amerikaanse bedrijven kopen op dit moment voor $891 miljard op jaarbasis eigen aandelen in.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!